Η Κομισιόν προτείνει μέτρα για την κινητικότητα των εργαζομένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι

οι εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στους κανόνες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το κατά πόσον η εθνική νομοθεσία συμμορφώνεται με αυτούς τους κανόνες ή όχι, γεγονός που εκτιμά ότι αποτελεί σοβαρή πηγή διακρίσεων που βασίζονται στην ιθαγένεια.Παράλληλα, οι πολίτες επίσης κρίνουν ότι δεν γνωρίζουν που πρέπει να απευθύνονται στο κράτος μέλος υποδοχής όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, Τα κράτη μέλη οφείλουν:

-Να

δημιουργήσουν εθνικά «σημεία επαφής» που να παρέχουν πληροφόρηση, συνδρομή και συμβουλές, έτσι ώστε οι διακινούμενοι εργαζόμενοι της ΕΕ και οι εργοδότες να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους.

-Να θεσπίσουν κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

-Να επιτρέψουν σε ενώσεις εργαζομένων, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις να κινούν διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες εξ ονόματος των επιμέρους εργαζομένων σε περιπτώσεις διάκρισης.

-Να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους διακινούμενους εργαζόμενους και στους εργοδότες της Ε.Ε. γενικά.

Υπολογίζεται ότι σήμερα 3% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε., δηλαδή 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κι εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο της καταγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα