Η φωτογραφία που άφησε άφωνους 15.000 Κινέζους

Ακόμα και το καθεστώς κινέζικης λογοκρισίας δεν είναι σε θέση να ελέγχει τα πάντα. Τι κι αν η Google παραδόθηκε απολύτως στις απαιτήσεις της Κίνας; Οι συντελεστές του «Cirque du Soleil», έστω και άθελά τους, προκάλεσαν απίστευτο εκνευρισμό στους κρατούντες, που προφανώς δεν «πέρασαν από κόσκινο» την παράσταση, που παίχτηκε μπροστά σε 15.000 Κινέζους στο Πεκίνο.

Οι θεατές έμειναν άφωνοι όταν κατά τη διάρκεια παράστασης αφιερωμένη στον Μάικλ Τζάκσον μετέδωσαν σε γιγαντοοθόνες, την απαγορευμένη φωτογραφία (που έχει μείνει στην ιστορία)

του Κινέζου φοιτητή, που στέκεται μπροστά σε τανκ στην πλατεία Τιεν αν Μεν στα γεγονότα του 89. Η φωτογραφία που προβλήθηκε για τέσσερα δευτερόλεπτα ήταν μέρος ενός βίντεοκλιπ, την ώρα που παιζόταν το τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον «They don t Care about us». Το συγκεντρωμένο πλήθος έμεινε εμβρόντητο να κοιτάζει την φωτογραφία, ενώ ακούστηκε ένα μαζικό επιφώνημα έκπληξης, όπως καταγράφει και ο συντάκτης του «That s Beijing» , που ανήρτησε το παρακάτω σχόλιο, το οποίο ασφαλώς μετά από λίγη ώρα κατέβασε : Η διάσημη φωτογραφία προβλήθηκε για περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα ως τμήμα ενός γενικότερου βιντεοκλιπ την ώρα που έπαιζε τραγούδι του Τζάκσον «They Don’t Care About Us».

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μαζικό επιφώνημα έκπληξης, κάτι σαν πνιχτή ανάσα, αναφέρει ο συντάκτης του That’s Beijing («Αυτό είναι το Πεκίνο») Στέφεν Τζορτζ, σε ανάρτησή του, την οποία επίσης φρόντισε να διαγράψει.

«Το γεγονός ότι η εικόνα αυτή παρουσιάστηκε τόσο δημοσίως, σε τόσο μεγάλη οθόνη και μπροστά σε τόσο κόσμο, φάνηκε εντελώς ριζοσπαστικό. Οπως σχολίασε ένας φίλος μου, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξαναδοώ αυτή την εικόνα στο Πεκίνο, ακόμη και αν μείνω εδώ άλλα 50 χρόνια». Εκ μέρους του Cirque du Soleil’s, δόθηκαν διευκρινίσεις ότι η εικόνα αποσύρθηκε αμέσως και ότι δεν πρόκειται να ξαναμεταδοθεί ως τμήμα της παράστασης στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα