Η «ευρωπαϊκή στρατηγική» του Αλέξη Τσίπρα

09:01 8/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την υποψηφιότητά του εκ μέρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές και ευρωπαϊκό προφίλ του και να διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του στο εξωτερικό.
Ήδη, η Κουμουνδούρου έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, αλλά και με τη γερμανική

Αριστερά (Die Linke) ώστε να αποφασιστούν από κοινού οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει, πριν τελειώσει ο Ιανουάριος, την προεκλογική του καμπάνια, για την οποία θα ενημερώσει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στις χώρες του Νότου, καθώς οι πρώτες του περιοδείες θα γίνουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Μάλιστα, στόχος της Κουμουνδούρου και του ΚΕΑ είναι να ταυτιστεί η υποψηφιότητα Τσίπρα με την ανάγκη για ένα «μέτωπο των χωρών του Νότου», αλλά και με την αντιπαραθετική πρόταση σε σχέση με την λεγόμενη «πολιτική Μέρκελ για την Ευρώπη».

Στόχος οι Σοσιαλιστές

Παράλληλα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΕΑ έχουν θέσει ως εκλογικό στόχο των Ευρωεκλογών την πλαγιοκόπηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, θα κινηθεί στη γραμμή… «Ολαντρέου», αν και είχε λοιδορηθεί όταν είχε παρομοιάσει τον νυν Γάλλο πρόεδρο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, θα εξαπολύουν καθ’ όλο το προεκλογικό 6μηνο σκληρές επιθέσεις στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης και δη στους Γάλλους Σοσιαλιστές και στο γερμανικό SPD. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλείται, στην κριτική του, αφενός την αδυναμία του Φρανσουά Ολάντ να αναχαιτίσει τις «νεοφιλελεύθερες εμμονές» της Άνγκελα Μέρκελ, αφετέρου τις μαζικές υποχωρήσεις στην ευρωπαϊκή ατζέντα έναντι της εγχώριας, των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο «παζάρι»με την Άνγκελα Μέρκελ για τον «μεγάλο συνασπισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα