Απόλυτη ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

09:01 8/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο τελευταίος ετοιμάζεται για άλλη μία «μεγάλη μέρα» σήμερα, καθώς ως αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, υποδέχεται στο Ζάππειο τους επιτρόπους της ΕΕ για την πρώτη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Ως «μεγάλη νίκη» του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτή χθες η απόσυρση της ρύθμισης για καταβολή 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

να την χαιρετίζει, κάνοντας λόγο για «σωστό τρόπο» με τον οποίο έγινε. Το «ισοδύναμο» άλλωστε της αύξησης κατά πέντε λεπτά σε κάθε πακέτο τσιγάρων, θεωρήθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη, ως μη δημοσιονομικό μέτρο, αλλά αντίθετα «μέτρο προληπτικής ιατρικής», αφού σε κάθε περίπτωση συνδέεται και αυτό με την Υγεία και την αποτροπή των πολιτών από το κάπνισμα.

Στο ΠΑΣΟΚ όμως, έμεναν ιδιαίτερα σε μία ακόμα εξέλιξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του κόμματος με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει εξερχόμενος του Μαξίμου ότι «για τη λειτουργία της κυβέρνησης κάναμε μεγάλη συζήτηση και πήραμε πολλές πρωτοβουλίες και αυτό θα φανεί», κάνοντας λόγο για την ανάγκη κάθε μέρα να παράγεται αποτέλεσμα ακριβώς στο πνεύμα της προγραμματικής συμφωνίας και του καλού συντονισμού, συνεργάτες του περιέγραφαν ένα ιδιότυπο «βέτο» στους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς. «Τέρμα στους αυτοσχεδιασμούς» φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο να ενημερώνεται πλήρως στο εξής για οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία εκ των προτέρων.

Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαίωναν ότι υπήρξε συμφωνία ώστε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λύσουν από κοινού με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ό,τι απαιτείται στην πορεία υλοποίησης του «κοινωνικού πακέτου» που αφορά σε αναπήρους και ανασφάλιστους, στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στη συνταξιοδότηση υπεργήρων, στην επικουρική ασφάλιση, την παράταση της κρίσης αναπηρίας εφόσον για τυχόν καθυστερήσεις ευθύνονται τα ΚΕΠΑ κ.ο.κ. Μιλούσαν μάλιστα για νέα συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά άμεσα ώστε οι σχετικές αποφάσεις να επικυρωθούν, ενώ διαβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μέσα στις γιορτές για την συγκρότηση εθνικής επιτροπής για την ανεργία. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιμείνει με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση αδικιών ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», σημείωναν, ανάγοντάς το σε «νούμενο ένα» ζητούμενο του κόμματος στο εξής και επικαλούμενοι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στις δηλώσεις του πάντως, αν και άτυπες, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της προεδρίας, δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελετή της επίσημης έναρξης. «Η συζήτηση για την προεδρία έγινε σε συνδυασμό με τις δικές μας προτεραιότητες. Και βεβαίως βασική προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως παρά την σημερινή φιέστα, καθόλου δεν πρέπει να αποκλίνει η χώρα από την βασική της –κατά τον ίδιο- επιδίωξη για επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Σχολιάζοντας άλλωστε τη διεθνή εντύπωση για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι «σήμερα πάλι αποκλιμακώνονται τα περίφημα spreads», εξηγώντας ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει στην Ελλάδα. «Το χρέος είναι βιώσιμο, θα επιβεβαιωθεί. Και για όσους λένε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη, να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα βιωσιμότητα σημαίνει τράπεζες. Τράπεζες σημαίνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων σημαίνει δουλειά, σημαίνει ότι κινείται ο κύκλος της πραγματικής οικονομίας. Διότι το ζήτημα είναι πάντα απασχόληση-ανεργία, εισόδημα-αποκατάσταση αδικιών».
Για το θέμα του Χριστόδουλου Ξηρού, τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να παραπέμψει στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μία ανασφαλής χώρα που έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες. «Δεν μπορούμε μόνοι μας να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Η αστυνομία ξέρει. Αυτή τη στιγμή κινείται στοχευμένα. Είναι κατανοητό ότι κινείται με σαφείς στοχεύσεις», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα