Η επόμενη μέρα στο τραπέζι των αρχηγών

Η δόση εκταμιεύθηκε. Και τώρα τί; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουν να δώσουν το βράδυ της Τρίτης (20:00 μ.μ.) οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης κατά τη νέα συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εκταμίευση της δόσης και η εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη υπήρξε ο πρωταρχικός

στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας. Η επίτευξή του – όχι χωρίς απώλειες για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση – φέρνει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς αντιμέτωπους με τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας καθώς στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της προχθεσινής απόφασης του Eurogroup και η αποτροπή ατυχημάτων εφεξής.

Άλλωστε, η τρικομματική κυβέρνηση έχει σειρά δύσκολων προβλημάτων να αντιμετωπίσει.

- Η ψήφιση του φορολογικού αλλά και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες με πλήθος μνημονιακών ρυθμίσεων.

- Η ολοκλήρωση σειράς προαπατούμενων δράσεων για την ομαλή καταβολή των επόμενων δόσεων.

- Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.

- Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αποτραπεί η ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων.

- Ο καλύτερος συντονισμός των τριών κομμάτων ώστε να αποφεύγονται ενδοκυβερνητικές τριβές όπως συνέβη με το φορολογικό, την ιθαγένεια, την ΕΡΤ.

- Ανασχηματισμός.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν, για πρώτη φορά σοβαρά, και το ζήτημα του ανασχηματισμού, που έως σήμερα αποτελούσε απλώς σενάριο ζύμωσης. Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του κυβερνητικού έργου και των προαπαιτούμενων δράσεων δίνει την ευκαιρία για διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλλον βέβαιο είναι ότι αμετακίνητοι θα παραμείνουν οι περισσότεροι εκ των υπουργών που βρίσκονται σε «μνημονιακά» υπουργεία, καθώς επιδίωξη είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας του χρόνου προσαρμογής που θα χρειασθούν οι νέοι υπουργοί. Ωστόσο, αλλαγές θα υπάρξουν καθώς ήδη το Μαξίμου, αλλά και οι Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, έχουν άποψη για την αποτελεσματικότητα των στελεχών που επελέγησαν τον Ιούνιο. Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, εφόσον αποφασισθεί δεν θα είναι εύκολη διαδικασία καθώς προϋποθέτει τη συνεννόηση των τριών μερών αλλά και την διασφάλιση των εσωκομματικών ισορροπιών ενός εκάστου από τους εταίρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα