Η ανάρμοστη σχέση Ελλάδας-Ευρώπης

Ο τίτλος του νέου νέου βιβλίου του Κώστα Βεργόπουλου τα λέει σχεδόν όλα, «Η ανάρμοστη σχέση. Ελλάδα-Ευρώπη». Ο συγγραφέας έχει επισηµάνει έγκαιρα, από το 1992, τις αντινοµίες και τον προβληµατικό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού κοινού νοµίσµατος, µε τη µέχρι σήµερα δοµή του, και τις σαρωτικές συνέπειές του για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Όπως αναλύεται στο βιβλίο, το ευρώ, με τη σηµερινή µορφή του, αντί να προστατεύει τις χώρες-µέλη από την παγκόσµια κρίση, τις αφοπλίζει και τις παραδίδει ανυπεράσπιστες σε αυτήν. Ωστόσο, ο µονοµερής σφετερισµός των πόρων του Νότου από τον ευρωπαϊκό

Βορρά εξαντλεί σήµερα τα όριά του: το ευρώ είτε θα λειτουργήσει επιτέλους ως οµοσπονδιακό νόµισµα, µε σταθεροποιητικές µεταβιβάσεις πόρων από τις πλεονασµατικές περιοχές του προς τις ελλειµµατικές, είτε θα καταρρεύσει, µε ανυπολόγιστο κόστος για όλους.

Ο Κ. Βεργόπουλος χαρακτηρίζει ως μαύρο αστυνοµικό έργο τη σχέση Ελλάδας-Ευρώπης: ατµόσφαιρα δηλητήριο, εκατόµβες ανθρώπινης καταστροφής, θρίλερ και σασπένς, µε κοµµένη ανάσα, ο θάνατος παραµονεύει παντού, αυτοκτονούν τα θύµατα της αθέµιτης ανέχειας, αλλά και οι θύτες του αθέµιτου πλουτισµού, βεβαρηµένο παρελθόν ενοχοποιεί το παρόν, κατεστραµµένο παρόν υποθηκεύει το µέλλον. Για το σηµερινό ναυάγιο, όλοι ένοχοι, καθείς στο µέτρο που του αναλογεί: οι ισχυροί θύµατα της ισχύος τους, οι αδύναµοι θύµατα της αδυναµίας τους. 57 χρόνια µετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 32 µετά την πλήρη ένταξή µας σε αυτήν, 11 µετά τη συµµετοχή στο κοινό νόµισµα, παραµένουν καταλυτικές οικονοµικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές, ανθρωπολογικές, πολιτισµικές ασυµβατότητες ανάµεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ευρωπαϊκή διαχείριση της ελληνικής κρίσης διακυβεύεται σήµερα η βιωσιµότητα όχι µόνον της χώρας µας, αλλά επίσης της Ευρώπης των ανόµοιων.

Keywords
Τυχαία Θέματα