Η επικράτηση συντηρητικών θέσεων καταδικάζει την Ευρώπη

16:12 9/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι εδώ και τρία χρόνια «επιβάλλεται να υπάρξει ένα γενναίο Πρόγραμμα Επενδύσεων από την ίδια την ΕΕ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ως απάντηση στα «δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», που επιβάλλονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του, ο Γιώργος Παπανδρέου προκρίνει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, την σύγχρονη πράσινη οικονομία, τις υποδομές συγκοινωνιών

και τηλεπικοινωνιών, τα δίκτυα πράσινης ενέργειας και το διαδίκτυο. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι με τέτοια επενδυτική πολιτική θα μπορέσει η Ευρώπη να καταστεί «ανταγωνιστική και πάνω από όλα ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί δουλειές για όλους και θα προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους».

Υπογραμμίζει, πάντως ότι «ο φόβος της συντηρητικής Ευρώπης να ασχοληθεί σοβαρά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό Πρόγραμμα Επενδύσεων, δεν δίνει απαντήσεις στις αιτίες των προβλημάτων που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν αντιμετωπίζει την ύφεση» επισημαίνοντας ότι ο συντηρητισμός «απειλεί με κατακερματισμό την ίδια την Ένωση» και επιπρόσθετα «απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας». Χωρίς να παραλείπει την άνοδο της ακροδεξίας, ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική «ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής ρητορικής που απειλεί ό,τι χτίσαμε, όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τις τελευταίες δεκαετίες».

Επαναφέρει την πρότασή του για δημοψήφισμα υπογραμμίζοντας: «Όσοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πράξεις ή με την σιωπή τους, στάθηκαν απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος που θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη και θα κινητοποιούσε τους Ευρωπαίους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ας αναλογιστούν σήμερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η απειλή ενός δημοψηφίσματος, αλλά σχεδιασμένου να οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη», για να καταλήξει: «Στην πρώτη περίπτωση η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε. Στη δεύτερη, υπέκυψε».

Keywords
Τυχαία Θέματα