Σε πίεση ο Σαμαράς εν όψει έλευσης των ελεγκτών της τροϊκας

15:30 9/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού τύπου, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης επιμένει στον όρο «κινητικότητα» αντί «απόλυσης», καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο τα βρήκε σκούρα με την διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ.

Πάντως, η έλευση των ελεγκτών της τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου καθιστά ασφυκτική για την κυβέρνηση την εκπλήρωση

της επιταγής για απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου 3 θα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο Δημόσιο και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, πρέπει να σχεδιαστεί η αποχώρηση 6250 υπαλλήλων ανά τρίμηνο με πρώτη στιγμή ελέγχου τον Μάρτιο.

Παροτι δεν υπάρχει ρητή αναφορά για τον ρυθμό που θα γίνουν οι απολύσεις, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλα τα ενδιάμεσα χρονικά περιθώρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει στην απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων έχει δεσμευτεί.

Κομβικής σημασίας για την αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι και το μέτρο της αξιολόγησης, ακόμη κι αν ο υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν συνοδεύεται με απόλυση σε περίπτωση που υπάρχουν υπάλληλοι που δεν πληρούν τα κριτήρια. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η κατάργηση ή η συγχώνευση των φορέων του Δημοσίων, πρακτική που συνιστά δεξαμενή προσωπικού, που θα απολυθεί. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο για 700 φορείς, όπου υπηρετούν 13.000 υπάλληλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα