Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τους Ναζί

Τον Απρίλιο του 1941 η Ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα. Το σχέδιο για την κατάληψη της το είχε καταρτίσει από τις 13 Δεκεμβρίου 1940 και είχε την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μαρίτα. Η επιτυχία του θεωρούνταν για τους Ναζί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της επίθεσης στην ΕΣΣΔ.

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, ο Γερμανός πρέσβης Βίκτωρ Έρμπαχ επέδωσε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αλέξανδρο Κοριζή τελεσίγραφο για την επικείμενη γερμανική επίθεση. Πριν ακόμα παραδοθεί το τελεσίγραφο, οι γερμανικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά μήκος της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Παράλληλα η γερμανική αεροπορία βομβάρδιζε θέσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας με πιο καταστροφικό τον βομβαρδισμό του Πειραιά στις 7 Απριλίου του 1941.

Η Γερμανία ταυτόχρονα με την Ελλάδα εισέβαλε στη Γιουγκοσλαβία από τη Βουλγαρία. Κι ενώ τα ελληνικά οχυρά άντεχαν στις γερμανικές επιθέσεις, η γρήγορη κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας έδωσε τη δυνατότητα στους Γερμανούς να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα μέσω της κοιλάδας του Αξιού.

Στις 9 Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και λίγο μετά ακολούθησε συνθηκολόγηση του τμήματος στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια οι Γερμανοί προέλασαν στο εσωτερικό της χώρας.

Στις 20 Απριλίου 1941 είχε συνθηκολογήσει στο Μέτσοβο και το τμήμα της στρατιάς Ηπείρου. Στις 23 Απριλίου 1941 ο Τσολάκογλου υπέγραψε την παράδοση του ελληνικού στρατού, ενώ η κατάληψη του συνόλου της ελληνικής επικράτειας ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου μετά την κατάληψη και της Κρήτης.

Η κατεχόμενη Ελλάδα διαιρέθηκε ανάμεσα σε γερμανική, ιταλική και βουλγαρική ζώνη ελέγχου.

Οι γερμανικές δυνάμεις διατήρησαν στον έλεγχό τους τις σημαντικότερες στρατηγικά περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονταν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και ορισμένα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η Κρήτη.

Η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εξαίρεση το μεγαλύτερο τμήμα του Έβρου, που παρέμεινε υπό γερμανικό έλεγχο.

Οι υπόλοιπες περιοχές, (τα 2/3 των ελληνικών εδαφών), πέρασαν στον έλεγχο της Ιταλίας, ενώ τα Ιόνια νησιά προσαρτήθηκαν επίσημα στο ιταλικό κράτος.

Μετά την ανακωχή της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943, οι περιοχές των Ιταλών πέρασαν στον έλεγχο της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα