«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ»

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» φάνηκε υποστηρικτικός απέναντι στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι :«Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν εντελώς λάθος, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε».

Στη συνέχεια ο κ. Γκάουκ συμπλήρωσε ότι θεωρεί σωστό το ότι η «γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Δεν

θα καταστραφούμε, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ». Ωστόσο ο Γερμανός αξιωματούχος άφησε αιχμές για τις «ισχυρές πλάτες που αφήνονται ανενόχλητες» στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Έχουν και οι λαοί ψυχή – και την υπερηφάνειά τους», είπε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του που δεν είναι υπέρ της Ελλάδας, τονίζοντας ότι: «Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί και κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης τους προσέβαλαν ή έστω τους έκαναν υποδείξεις. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος». Ωστόσο στη συνέχεια διευκρινίζει ότι εξίσου λάθος είναι και όταν κάποιοι Έλληνες, Ισπανοί ή Ιταλοί «θα ήθελαν να ξεχάσουν τη δική τους ευθύνη για την κρίση και μας κατηγορούν ότι θέλουμε να αποφασίζουμε για εκείνους».

Ο Γερμανός πρόεδρος,υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του κράτησε ορθή στάση «ευτυχώς και σε αυτούς οι οποίοι είναι εδώ της άποψης ότι όλα αυτά είναι πολύ ακριβά και εμείς οι Γερμανοί θα καταστραφούμε. Όχι, δεν θα καταστραφούμε. Και πάντως όχι, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι: «θέλαμε με τις συμβουλές μας για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Ανήκει δε στον ρόλο του ενήλικα, κάποιες φορές να δέχεται και την κριτική και την απόρριψη».

Ο κ. Γκάουκ καταλήγει στη συνέντευξή του λέγοντας: «Είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε τόσο περίπλοκη κατάσταση, όπως τώρα η Ελλάδα, να μην εμφανίζεσαι σαν δάσκαλος. Κάθε διδασκαλία από έξω, όμως, ζημιώνει την εσωτερική αυτοκριτική συζήτηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα