«Κλακέτα» λήξης για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές, το φετινό Φεστιβάλ ήταν το πιο λιτό στην ιστορία του θεσμού αλλά πολύ ουσιαστικό. Η αυλαία θα πέσει στις 9 μ.μ καιτην τελετή λήξης θα παρουσιάσει η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, με την μουσική «βοήθεια» της Ηρούς στο πιάνο.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, αναμένεται να πει στον βραδινό χαιρετισμό του πως η φετινή διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, παρ όλες τις αντιξοότητες, καθώς η πλειονότητα των προβολών ήταν sold-out 

ενώ παρουσιάστηκε και αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων.

Βασικός συνδετικός κρίκος των σεναρίων του συνόλου των ταινιών του φετινού φεστιβάλ, ήταν ο άνθρωπος, υπό την έννοια του ψυχισμού, της μοναξιάς και του επαναπροσδιορισμού του «βλέμματος» του προς τη ζωή κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, παγκοσμίως.

Τα βασικότερα στοιχεία της 53ης διοργάνωσης ήταν:

-Η προκλητική ταινία έναρξης

- Η πανελλήνια πρώτη προβολή του πολυσυζητημένου «Le Capital» («Κεφάλαιο») του Κώστα Γαβρά το περασμένο Σάββατο και η παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ.

- Οι προβολές των τριών ταινιών του πρόσφατα αδικοχαμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

- Τα αφιερώματα αλλά κι η παρουσία των ίδιων των σκηνοθετών: του Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι , του Ιρανού κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί, του γερμανού Αντρέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου πολυβραβευμένου Κριστιάν Μουντζίου.

Σήμερα, αμέσως μετά την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, θα προβληθεί η ταινία «Στη χώρα των άλλων» του Κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στην ταινία, η ηθοποιός υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα και σύμφωνα με τους κριτικούς πρόκειται για μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα συνεχιστούν κανονικά και αύριο σε όλες τις αίθουσες καθώς και στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου, και  που εγκαινιάσθηκε με την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ.

Ενώ από τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου, οι προβολές επιλεγμένων ταινιών του φεστιβάλ θα συνεχισθούν σε 31 πόλεις της χώρας στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων. Το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμο, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα