Η Ελλάδα «χωρίς δίχτυ ασφαλείας»

Επιφυλάξεις, ως προς την δυνατότητα της Ελλάδας να καλύψει το χρέος των 5 δισ. ευρώ έναντι της ΕΚΤ, που λήγει την Παρασκευή εκφράζουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα, σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στην πιθανότητα έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, και επικαλούμενη δύο έλληνες τραπεζίτες, υποστηρίζει

ότι οι ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να αγοράσουν τα γραμμάτια μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις (collateral) που να είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων, το οποίο αυτό το μήνα αναμένεται να μειωθεί στα 12 δισ. ευρώ. Αυτό το όριο σημαίνει ότι όσο καθυστερεί η δόση, η Ελλάδα μένει μετέωρη, χωρίς οποιοδήποτε δίχτυ ασφαλείας.

Οι πηγές της οικονομικής εφημερίδας κάνουν λόγο για  πολύ δύσκολη κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να εξασφαλίσουν το εναπομείναν ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό άλλη μορφή εγγυήσεων.

Στην περίπτωση δε, που δεν βρεθούν αυτά τα χρήματα από τις εγχώριες τράπεζες, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα