«Η Ελλάδα μπορεί από πειραματόζωο να μετατραπεί σε χώρα ελπίδας»

«Αν ήξερα ότι έχουμε τόσο θερμούς φίλους στην Αργεντινή, θα ξεκινούσα τη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία από το Μπουένος Άιρες», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στο βήμα.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι το παράδειγμα της Αργεντινής, μετά το 2003, «ενοχλεί γιατί είναι παράδειγμα που πάει κόντρα στο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που έχει την ηγεμονία»

και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τι πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση που οδήγησαν την Αργεντινή τα ληγμένα φάρμακα του ΔΝΤ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και αλλά από τη μια μεριά είναι οι δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη οι δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου».

Εξήγησε στους Αργεντίνους ότι «η κρίση, η ελληνική και των χωρών του Ευρω-Νότου, προέκυψε ως ένα πρόβλημα ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του Ευρω-Βορρά […] ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις εξαγωγές της βιομηχανίας του Βορρά».

Χαρακτήρισε αδιέξοδη, κοντόφθαλμη και επικίνδυνη την πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων, καθώς «όταν μπήκαμε στο μηχανισμό είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ, σήμερα έχουμε 170%, μετά από τρία χρόνια προσαρμογής και του χρόνου θα έχουμε 190%». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η συνεχόμενη ύφεση των οικονομιών του Νότου πέρα από το ότι δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία».

Αναφερόμενος στην κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ότι «έχουμε 26% ανεργία, ενώ στους νέους πλησιάζει το 50%» και πρόσθεσε: «Βιώνουμε ένα τραγικό φαινόμενο μιας νέου τύπου μετανάστευσης».

Παρ’ όλα αυτά, έδωσε τόνο αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι: «Η Ελλάδα μπορεί από πειραματόζωο να μετατραπεί σε χώρα ελπίδας για όλη την Ευρώπη». Απευθυνόμενος, μάλιστα, στο ακροατήριο παραλληλισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους επιστήμονες στην εποχή του Μεσαίωνα και είπε: «Δεν λέμε βέβαια ότι η γη γυρίζει, αλλά λέμε κάτι εξίσου προφανές, ότι η λιτότητα καταστρέφει και οι αντίπαλοί μας μας στέλνουν στην Ιερά Εξέταση των μίντια που ελέγχουν», για να καταλήξει: «Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι στο τέλος ο Διαφωτισμός θα νικήσει τον Μεσαίωνα και η ελπίδα τον φόβο».

Keywords
Τυχαία Θέματα