Η ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ 1991» ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ 11 ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στην αρχή είχαμε τη «λίστα» των τριών, με τον πρόεδρο της Βουλής και τους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ. Μετά μάθαμε για τη «λίστα» των 36 πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Ύστερα αποκαλύφθηκε η λίστα των 1991 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Σε λίγες μέρες θα μάθουμε για τη λίστα των 50 διακεκριμένων φοροφυγάδων. Και πάει λέγοντας.

Από λίστα σε λίστα, και από ληστεία σε ληστεία του δημοσίου πλούτου, πορεύεται, τη σήμερον ημέρα, η Ελλάς. Μέχρι να ‘ρθει η στιγμή που θα γραφτεί και η λίστα του …Σίντλερ. Μια λίστα για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν, από τις ποικιλώνυμες κλεπτοκρατικές ελίτ, για πολλές δεκαετίες, σε βάρος των απλών πολιτών της δύσμοιρης τούτης χώρας. Και ο πέλεκυς να πέσει βαρύς και αμείλικτος επί των βιαστών της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γιατί θα πέσει. Δεν μπορεί να μην πέσει. Δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον το καθεστώς ατιμωρησίας τους. Θα ‘ρθει κάποια στιγμή που η κοινωνία θα πει: «μπάστα, ως εδώ, δεν πάει άλλο, ή εμείς ή αυτοί». Μέχρι να ‘ρθει όμως αυτή η στιγμή -και μέχρι να αποκαλυφθεί η επόμενη λίστα- ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι έγινε με τη ελβετική λίστα των 1991.

Κατ’ αρχήν, πόσοι περιλαμβάνονται σ’ αυτή τη λίστα; Είναι 1991 ή μήπως περισσότεροι; Όταν, πριν περίπου δύο χρόνια, και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα του 2010, απεκαλύφθη αυτή η υπόθεση, από την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ, για να αποδίδουμε και τα εύσημα στη δημοσιογραφική έρευνα, όταν λοιπόν απεκαλύφθη, ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, σε ερώτηση του προς το υπουργείο Οικονομικών, κάνει λόγο για  2650 Έλληνες με καταθέσεις 13 δισ. ευρώ στην Ελβετία!

Είναι λοιπόν 1991 ή 2650; Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι, εάν ο βουλευτής έχει δίκιο, ότι εν τω μεταξύ δεν διεγράφησαν 659 καταθέτες; Κι αν ναι με ποιό κριτήριο και από ποιούς; Ακόμη κι αν ο βουλευτής έχει άδικο, πως αποδεικνύεται ότι η λίστα είχε 1991; Μήπως χρειάζεται η επίσημη πολιτεία να ζητήσει εκ νέου τη σχετική λίστα; Αφού για δύο χρόνια ήταν στα αζήτητα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υποψιασμένοι και να απαιτούμε να ερευνηθεί εξ αρχής αυτή η ιστορία.

Το επόμενο ερώτημα που ανακύπτει, είναι ποιό είναι το ύψος των καταθέσεων; Είναι 13 δισ.; Περισσότερα; Λιγότερα; Πόσα ακριβώς; Γιατί η λίστα, απ’ ότι λέγεται, περιείχε: όνομα, επώνυμο, διεύθυνση και το ύψος της κατάθεσης. Ακόμη κι αν τα 13 δισ. θεωρούνται υπερβολικά, πρέπει να μάθουμε -όχι εμείς, το επίσημα όργανα του κράτους- πόσα είναι ακριβώς τα χρήματα, ώστε να ξέρει η πολιτεία πόσα μπορεί να εισπράξει από φόρους και πρόστιμα. Πάντως η Γερμανία, από 1100 αντίστοιχους καταθέτες, γράφτηκε παλαιότερα ότι εισέπραξε 1 δισ. ευρώ, ενώ χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά που εισέπραξαν, από τους φοροφυγάδες τους στην Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Το τρίτο ερώτημα είναι αν οι 1991 -ή δεν ξέρω πόσοι άλλοι- είναι όλοι οι Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία ή μόνον στην τράπεζα HSBC όπου εργάζονταν ο υπάλληλος Herve Falciani, που έκλεψε τα δεδομένα από τα

Keywords
Τυχαία Θέματα