Νέα Παιδεία: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ δημοσιοποιεί σήμερα τις οδηγίες διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου, που ετοίμασε η ομάδα εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας.

Οι οδηγίες αυτές εντελώς αδικαιολόγητα \"εξαφανίστηκαν\" στο Υπουργείο και δεν έχουν σταλεί

στα Λύκεια.

Η επιστημονική επιτροπή της ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μελέτησε προσεκτικά τις οδηγίες, θεωρεί ότι είναι απόλυτα συμβατές με το ισχύον Πρόγραμμα Σπουδών και προτείνει στους φιλολόγους να τις αξιοποιήσουν κριτικά στη διδασκαλία τους.


Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου
Ομάδα εργασίας:
Βενετία Αποστολίδου (συντονίστρια)
Βασίλης Βασιλειάδης
Ειρήνη Γαμβρού
Αγάθη Γεωργιάδου
Νικολίνα Κουντουρά
Γρηγόρης Πασχαλίδης
Ελένη Χοντολίδου
Θεσσαλονίκη 2012

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου Βασικός σκοπός των διδακτικών προτάσεων που ακολουθούν είναι η συνέχεια των διδακτικών πρακτικών που ξεκίνησαν κατά το σχολικό έτος 2011-12 στην Α΄ Λυκείου στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Σπουδών. Καθώς, για λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή μας, δεν στάθηκε δυνατή η έγκαιρη σύνταξη ενός νέου ΠΣ για τη Β΄ Λυκείου, η ομάδα σχεδιασμού του νέου ΠΣ για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου θεωρεί καθήκον της να προτείνει στην εκπαιδευτική κοινότητα έναν τρόπο διδασκαλίας της λογοτεχνίας στη Β΄ Λυκείου ο οποίος να συνάδει με το ΠΣ της Α΄ Λυκείου αλλά ταυτόχρονα να μην είναι αντίθετος προς το ισχύον ΠΣ.
Προσαρμοζόμενοι λοιπόν στη μεταβατική φάση την οποία διανύουμε και βασιζόμενοι κυρίως στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Λυκείου δημιουργήσαμε τρεις διδακτικές ενότητες: α) Λογοτεχνικοί χαρακτήρες β) Ποιητικές φωνές γ) Κοινωνικές αναπαραστάσεις στη ρεαλιστική νεοελληνική πεζογραφία. Παρακάτω αναπτύσσονται οι τρεις αυτές διδακτικές ενότητες με τη μορφή ανοικτών σεναρίων, τα οποία δίνουν μόνον το γενικό περίγραμμα της σκοποθεσίας και των δραστηριοτήτων των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν ως αφετηρία τις διδακτικές αυτές προτάσεις και να δημιουργήσουν τα δικά τους σενάρια κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές και επιλογές.
Οι προτεινόμενες διδακτικές ενότητες επιλέχθηκαν με βάση τις παρακάτω αρχές και κριτήρια. Το ΠΣ της Α΄ Λυκείου για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας επεδίωκε να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στο νέο ΠΣ της λογοτεχνίας του Γυμνασίου και σε όσα θα ακολουθήσουν στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, στις οποίες ο σκοπός είναι οι μαθητές να εμβαθύνουν στη γνώση και στην εξοικείωσή τους με τη λογοτεχνία. Στη Β΄ Λυκείου λοιπόν εμβαθύνουμε προς τρεις κατευθύνσεις: α) δίνουμε έμφαση και αναλύουμε βασικά στοιχεία του πεζού και του ποιητικού λόγου όπως είναι οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες και οι ποιητικές φωνές, β) αναπτύσσουμε τις γνώσ
Keywords
Τυχαία Θέματα