Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην   εκδήλωση στις Βρυξέλλες με θέμα Ανθρωπιστική κρίση στη Συρία: Η ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας ετέθη  το ζήτημα της άμεσης αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία, καθώς το ζήτημα της επόμενης ημέρας με την Ευρώπη να πρωταγωνιστεί καθώς και οι σχεδιασμοί της επόμενης μέρας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των δύο προσκεκλημένων γυναικών  για την δράση

του καθεστώτος και την αντίδραση του συντονιστικού εθνικού συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.

Η  Φαντουά Ταχάν αλ Καγιέρ απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης αποκάλυψε  ότι ο γιος της απήχθη από τις αρχές ασφαλείας του καθεστώτος ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Κάλεσε δε  την Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα να πιέσουν για να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να πεισθούν οι σύμμαχοι του καθεστώτος της Συρίας ότι στο σημερινό κόμμα δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο εγκληματικό καθεστώς.

Η συγγραφέας Κίφα Αμπού Ντιπ, η οποία αποφυλακίστηκε πρόσφατα, τόνισε ότι επιθυμία των αντικαθεστωτικών είναι να καταρρεύσει το καθεστώς του Ασαντ αλλά όχι η χώρα της. Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ποιός θα αναλάβει την ηνία της εξουσίας την επόμενη ημέρα στη Συρία καθώς όπως ανέφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται πολλοί ηγετίσκοι που θα ήθελαν να κυβερνήσουν. Μάλιστα όπως δήλωσε θα πρέπει  να υποστηριχθεί ως επικεφαλής ο γιατρός Αμπντέλ Αζίζ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των Σύρων πολιτών που χρειάζονται σήμερα βοήθεια ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου ο αριθμός αυτών θα ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι όραμα για την Ευρώπη μια σταθερή και ασφαλής Δημοκρατία στην Συρία.

Την ανάγκη η Ε.Ε. να βρει πάση θυσία μια λύση πολιτική μέσω των διαπραγματεύσεων επισήμανε η ευρωβουλευτής Βερονίκ Ντε Κάιζερ η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε συνάντηση για το ζήτημα της Συρίας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η Ντε Κάιζερ αν και τόνισε ότι δεν επιδιώκεται στρατιωτική επέμβαση σημείωσε ότι  ίσως τελικά δεν αποφευχθεί. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ανθρωπιστική βοήθεια και να σχεδιαστεί ήδη από τώρα η επόμενη μέρα η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το καθεστώς Ασαντ.

Από την πλευρά του ο  Κλάους Σόρενσεν, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ECHO (Humanitarian Aid and Civil Protection department of the European Commission) ανέφερε ότι από τον Ιούλιο γίνονται αεροπορικές επιθέσεις στους αμάχους, το πυροβολικό χτυπά πόλεις, χρησιμοποιούνται ασθενοφόρα σαν ανθρώπινες βόμβες και πραγματοποιούνται επιθέσεις κατά ιατρικών αποστολών και νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον ίδιο  μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 18 νεκροί από την Ερυθρά Ημισέληνο

Keywords
Τυχαία Θέματα