Πλεόνασμα με… φέσι 9,5 δισ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ , παρουσιάζουν τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, με τα ληξιπρόθεσμα  όμως να έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις αφού διαμορφώνονται πλέον στα 9,5 δισ. ευρώ , μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, τα «αποτελέσματα αυτά δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες ούτε επιτρέπουν εφησυχασμό. Η εξέλιξη αυτή όμως καταδεικνύει ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει αναληφθεί, αρχίζει να ανατρέπει την εικόνα των παρατεταμένων

και χρόνιων ελλειμμάτων, θέτοντας τις βάσεις για έναν αυτάρκη και υγιή δημόσιο τομέα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

«Το αποτέλεσμα του δεκαμήνου 2012 είναι βελτιωμένο κατά 887 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο 2012, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 133 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (χωρίς δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του δεκαμήνου 2012 είναι βελτιωμένο κατά 887 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο 2012, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 133 εκατ. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα