«Πράσινο φως» για τη δόση

Στις 13 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την δόση των 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται και η έγκριση του ΔΝΤ για το ποσό που του αναλογεί ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στις 20 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 6 δισ. ευρώ,

ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια μεγάλη έκδοση εντόκων γραμματίων μετά το Πάσχα για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εκταμίευση των χρημάτων.

Την ίδια ώρα, ταμειακό πλεόνασμα συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ έχει προχωρήσει και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφών φόρων συνολικού ύψους 1,7 δισ ευρώ. Το Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Εν τω μεταξύ, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο αμέσως προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στη έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας. Αυτή η αναφορά του κ. Ζανιά έρχεται στη σκιά της αναφοράς από την Task Force ότι η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της τέταρτης τριμηνιαίας έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ο δανεισμός από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς κάτι που οφείλεται εν μέρη και στα πολλά κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα