ΓΙΩΡΓΟΣ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Σφόδρα επικριτικός για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τις Βρυξέλλες ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη του «Συμποσίου της Σύμης». Η αποτυχία συνεργασίας και οι καθυστερήσεις στην ανάληψη δράσης δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά την ίδια την Ευρώπη, τόνισε.

Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του, ο πρώην πρωθυπουργός

ανέφερε ότι η συγκυρία δεν του επέτρεψε να υλοποιήσει το όραμά του για μια «δίκαι και βιώσιμη» Ελλάδα, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει προτεραιότητες εξαιτίας της κρίσης.

Όσον αφορά στα αίτια της κρίσης, ανέφερε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό κράτος, την έλλειψη διαφάνειας και τις σχέσεις της πολιτικής ελίτ με ένα κατεστημένο που δεν επιθυμεί αλλαγές.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το ακροατήριό του να μη συγχέει τη λιτότητα και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Άφησε αιχμές για τους Ευρωπαίους εταίρους επειδή δεν πείστηκαν ότι το πολιτικό κεφάλαιο έπρεπε να αναλωθεί για την αλλαγή της χώρας και όχι για την -αναγκαία, όπως τόνισε- δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έδωσαν την πίστωση χρόνου για την επιτυχία τους.

Το αποτέλεσμα, σημείωσε, ήταν οι Έλληνες να αισθανθούν ότι τιμωρούνται για παλιές αμαρτίες, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που την κρίση πλήρωσαν όσοι ήδη πλήρωναν φόρους και όσοι δεν μπορούσαν να το αποφύγουν.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «πόνο της αβεβαιότητας» εξαιτίας της συνεχούς συζήτησης περί χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας πως έχει διαβρωτική δράση που υπονομεύει τις πολιτικές και τις θυσίες για την έξοδο από την κρίση. «Έχουμε καταναλωτές που φοβούνται να καταναλώσουν, εμπόρους που φοβούνται να εμπορευθούν, τράπεζες που φοβούνται να δανείσουν, δανειολήπτες που φοβούνται να δανειστούν και επενδυτές που φοβούνται να επενδύσουν», είπε. Υποστήριξε ότι διεθνείς επενδυτές, όπως το Κατάρ, που είχε υπογράψει μνημόνιο για επενδύσεις έως 5 δισ. ευρώ, έκαναν πίσω εξαιτίας της κουβέντας για έξοδο από την ευρωζώνη.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, ο  Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός αναπτυξιακού συμφώνου για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα