Γιατί ο Τσίπρας δεν μίλησε στον Τόμσεν

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μεταξύ των δύο ανδρών αντηλλάγησαν μόνο μερικές τυπικές κουβέντες στα όρθια. Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Πολ Τόμσεν, αλλά και τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στο περιθώριο της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brookings. Ωστόσο, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, αν και από την πλευρά των εκπροσώπων του ΔΝΤ

υπήρξε διάθεση για κουβέντα, η στάση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν αντίστοιχη. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «τυπικά ευγενικός» προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα για την Ελλάδα και, πέραν μερικών τυπικών προτάσεων, η συζήτηση μεταξύ των δυο δεν μπήκε στην ουσία.

«Πάγος» λόγω έκθεσης

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας με τον Δανό τεχνοκράτη του Ταμείου για δύο λόγους, όπως εξηγούν συνεργάτες του. Αφενός, διότι ο κ. Τόμσεν ήταν ο βασικός συντάκτης της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ως… απειλή για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση, ο Πολ Τόμσεν προβλέπει ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη συγκεκριμένη έκθεση και συλλήβδην το Ταμείο για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας».
Αφετέρου, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν επεκτάθηκε στην κουβέντα του με τον κ. Τόμσεν απορρέει από την πάγια αντίληψη του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να συνομιλούν σε θεσμικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή σε επίπεδο κορυφής και όχι με τεχνοκράτες-υπαλλήλους. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έχει πολλές φορές κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά παλιότερα και τον Γιώργο Παπανδρέου, για το γεγονός ότι, αντί να αρκεστούν σε επαφές με τους δανειστές σε επίπεδο κορυφής (δηλαδή με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο) δέχονταν «υπαλλήλους της τρόικας» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα