Για τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα πάει …σχετικά καλά

Σήμερα αναμένονται οι επίσημες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας όπως και των άλλων μελών του. Στο Παρίσι όπου έχει έδρα ο ΟΟΣΑ βρίσκεται από χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα μιλήσει

σήμερα στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις των τελευταίων 10 μηνών στην Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

Υπογράφει σύμβαση με τον ΟΟΑΣΑ ο Στουρνάρας

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πρόκειται να υπογράψουν τη «Σύμβαση του ΟΟΣΑ για Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά θέματα». Ο Έλληνας υπουργός, θα προσκομίσει σήμερα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο, να τεθεί σε ισχύ για την Ελλάδα. Βάσει της Σύμβασης, ένα κράτος μπορεί να έχει όλες τις μορφές διοικητικής συνεργασίας με άλλα κράτη για τον καθορισμό και την είσπραξη των φόρων και ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Στη συνεργασία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η είσπραξη ξένων φορολογικών απαιτήσεων.

Τα στοιχεία της έκθεσης

Εντύπωση προκάλεσε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τον δείκτη ευημερίας στην Ελλάδα καθώς δείχνει ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού στη χώρα είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο). Ο Οργανισμός συμπεραίνει αφενός ότι οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του και αφετέρου εκτιμά ότι μπορούν να στηριχθούν σε μια αίσθηση αλληλεγγύης, αφού το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε μια δύσκολη στιγμή.

Το 71% των ατόμων να δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες από αρνητικές. Πάντως, το εν λόγω ποσοστό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%).

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 56% των Ελλήνων από 15 έως 64 ετών έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (66%). Το 66% των ανδρών είναι σε σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 45% των γυναικών. Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, αρκετά περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (1.776 ώρες). Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το 65% των ενηλίκων 25-64 ετών έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ φτάνει το 74%.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στα 80 χρόνια. Το 69% των Ελλήνων να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ύδρευσης, ενώ όρο του ΟΟΣΑ (84%.)

Keywords
Τυχαία Θέματα