ΓΕΩΡΓΙΑ:ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός, ”Γεωργιανό Όνειρο”,  του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

“Είναι σαφές πως το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρέπει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και εγώ, ως πρόεδρος, σύμφωνα με το σύνταγμα, θα διευκολύνω τη διαδικασία ώστε η νέα κυβέρνηση να αρχίσει να εργάζεται”, δήλωσε ο Σαακασβίλι πριν ακόμη ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται σταδιακά, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός του Ιβανισβίλι κέρδισε το Ενοποιημένο Εθνικό Κίνημα του Σαακασβίλι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από την “Επανάσταση των Ρόδων” το 2003.

Μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 25% των εκλογικών τμημάτων για τις 77 από τις 150 έδρες οι οποίες κατανέμονται με σύστημα αναλογικής, το Γεωργιανό Όνειρο συγκεντρώνει 53,19% των ψήφων έναντι 41,51% για το κόμμα του Σαακασβίλι, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Η κατανομή των εδρών εξαρτάται πάντως από ένα μικτό εκλογικό σύστημα που δίνει επίσης 73 έδρες με πλειοψηφικό σύστημα, για τις οποίες, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, το Γεωργιανό Όνειρο προηγείται σε επτά από τις 10 περιφέρειες της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, που αποτελεί παραδοσιακά “οχυρό” της αντιπολίτευσης. Στην απερχόμενη βουλή που είχε εκλεγεί το 2008, το κόμμα του Σαακασβίλι είχε 119 έδρες σε σύνολο 150.

Ο Σαακασβίλι θα παραμείνει στην εξουσία έως και τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ «ΕΞΙΤ ΠΟΛ» ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα