ΑΥΞΗΣΗ-ΣΟΚ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ 7,9 ΔΙΣ.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει η πρακτική του δημοσίου να μην εξοφλεί τα χρέη του προς τρίτους. 
Ουσιαστικά το Κράτος έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, καθώς καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του να διαμορφώνονται στα 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήνα πριν οι οφειλές υπολογίζονται στα 6,7 δισ. ευρώ, αλλά πλέον αυξάνονται αναδρομικά κατά 930 εκατ. ευρώ λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ

από πέρυσι. Τα ρευστά διαθέσιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και το δημόσιο υιοθετεί αυτή την τακτική, δηλαδή μεταθέτει τις πληρωμές του προς ιδιώτες για το… μέλλον, ελπίζοντας στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή οφειλών 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ φέτος και 3,5 δισ. ευρώ το 2013. Όλα αυτά με προϋπόθεση την καταβολή της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το σύνολο των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων φτάνουν τα 4,1 δισ. ευρώ, εκ των οποία 1,3 δισ. ευρώ χρωστάει μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα νοσοκομεία είχαν στα τέλη Αυγούστου χρέη 1,7 δισ. ευρώ, άλλες ΔΕΚΟ 3,23 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ όφειλαν 835 εκατ. ευρώ ενώ τα υπουργεία χρωστούσαν 910 εκατ. ευρώ.

Στο οκτάμηνο του 2012, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα 9,9 δισ. ευρώ, έναντι 17,4 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,2 δισ. ευρώ το 2011.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΛΚ, σε ενοποιημένη βάση, μετά την απαλοιφή των ενδοκυβερνητικών τόκων, εκτιμάται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι μικρότερο κατά 583 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα το στηρίζουν οι «άσπρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων (659 εκατ. ευρώ φέτος), των ΟΤΑ (381 εκατ. ευρώ φέτος) και των άλλων νομικών προσώπων (788 εκατ. ευρώ φέτος), καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 388 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα του ευρύτερου δημοσίου στηρίζονται με τη σειρά τους στη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Όταν αρχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα