Φόβητρο η ανεργία για τους Έλληνες

15:07 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Θετικά είναι τα μηνύματα από το δείκτη οικονομικής συγκυρίας, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 88,1 μονάδες από 86,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. «Η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος από τις αρχές του έτους φαίνεται να παγιώνεται, παρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις», εκτιμά το ΙΟΒΕ.Παρατηρήθηκε βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά επιδείνωση στις Υπηρεσίες και κυρίως στις Κατασκευές.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, στο χαμηλό επίπεδο των -71,2 μονάδων από -71,4 τον Φεβρουάριο. Ενισχύεται ο φόβος της ανεργίας με το σχετικό δείκτη να φτάνει στις 83 μονάδες, από 79,3 ένα μήνα νωρίτερα.

Το ποσοστό των πολιτών που προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί αισθητά έφτασε στο 78% από 74% τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Το 73% (από 71%) των ερωτηθέντων κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αντιθέτως οριακή βελτίωση σημειώθηκε στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίστηκε στο 74%, από 76%, ενώ το 15% (από 9%) κρίνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Σταθερά, πάνω από τα μισά νοικοκυριά (το 52% από 54% τον Φεβουάριο) δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα. Εξάλλου, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξήθηκε στο 18%, από 15%, ενώ μόνο το 8-9% των καταναλωτών το τελευταίο δίμηνο δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα