Φ. ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ

Καταστροφική για την Ε.Ε., χαρακτήρισε ο  Φραντς Βρανίτσκι την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και παραπλανητικό το σενάριο για επιστροφή στην δραχμή.


Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία δήλωσε πως θεωρεί αδύνατη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί όπως εξήγησε: «Θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δάνεια

και οι υποσχέσεις, που έχουν ήδη δοθεί και αυτό θα ήταν μόνον το άμεσο κόστος της εξόδου, ενώ το έμμεσο κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο». Αναφερόμενος στις τράπεζες, διευκρίνισε ότι: «αυτές θα έχουν και πάλι μεγάλες δυσκολίες και θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση από πλευράς των κρατών».

Σχολιάζοντας τα σενάρια για επιστροφή στην δραχμή, ο κ. Βρανίτσκι χαρακτήρισε αυτή την προοπτική παραπλανητική γιατί, όπως εξήγησε: «Δεν είναι το μαγικό όπλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης» και δεν παρέλειψε να πει ότι ναι μεν «θα υπήρχε αμέσως μια υποτίμησή της κατά 50%», αλλά είναι παραπλανητικό να λέγεται ότι η δραχμή  θα καθιστούσε ευκολότερες τις εξαγωγές.

Ο κ. Βρανίτσκι υπενθύμισε ότι η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει καμιά εξαγωγική δομή ικανή για το ισοζύγιο πληρωμών. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία, εάν επιστρέψει στην δραχμή, θα είχε μια επικίνδυνη δομή εισαγωγών, καθώς θα είναι αναγκασμένη να εισάγει όλες τις πρώτες ύλες και πρωτογενή ενέργεια. Και έκλεισε τον συλλογισμό του λέγοντας ότι εξαιτίας της υποτιμημένης δραχμής, οι εισαγωγές θα ήταν εξαιρετικά ακριβές προκαλώντας αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Όσον αφορά στα χρέη προς τους δανειστές, ο κ. Βρανίτσκι διευκρίνισε ότι η επιστροφή στην δραχμή θα στοιχίσει τριψήφια ποσά σε δισεκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα