Εξηγήσεις Ραχόι για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»

13:12 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα ποσά «πληρώθηκαν για μια εργασία και συμπεριελήφθησαν στο λογιστήριο», υποστήριξαν.

Η δήλωση των εσόδων αυτών στην εφορία είναι μια ατομική ευθύνη», πρόσθεσε ο Ραχόι σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών.

Στην παρέμβασή του που διήρκησε μια ώρα, ο Ραχόι απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματος λάμβαναν χρήματα από ένα μαύρο ταμείο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Ραχόι τόνισε ότι ο πρώην ταμίας του κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ισχυρίζεται την ύπαρξη ενός τέτοιου μαύρου ταμείου, δεν λέει την αλήθεια.

Ο Ραχόι επί μήνες

αρνείτο να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το σκάνδαλο αυτό που ξέσπασε στα τέλη Ιανουαρίου.

Τελικά, ύστερα από τις έντονες πιέσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο απείλησε να καταθέσει πρόταση μομφής, ο Ραχόι εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις.

Ο Μπάρθενας παρέδωσε στον δικαστή που διεξάγει την έρευνα χαρτιά που δείχνουν ότι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα έρεαν στο ταμείο του Λαϊκού Κόμματος και στα χέρια στελεχών του επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στα στελέχη αυτά περιλαμβάνονταν ο Ραχόι, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, όπως και η γενική γραμματέας του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ.

Ο ίδιος ο Μπάρθενας, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, συγκέντρωσε ποσό 48 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται στη φυλακή, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος του όχι μόνο για το φερόμενο ταμείο με το μαύρο χρήμα αλλά και για ένα σχετιζόμενο με το ταμείο αυτό δίκτυο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται δεκάδες μεσαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και επιχειρηματίες.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο Ραχόι και ο Μπάρθενας που έδειχναν ότι ο πρώτος ενθάρρυνε τον πρώην ταμία να «φανεί δυνατός».

Ο Ραχόι είπε στο κοινοβούλιο ότι υποστήριζε τον Μπάρθενας μόνο όσο δεν γνώριζε για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα