ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό τέλος ακινήτων

που εισπράττετε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής προβλέπει:

1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο. Τα στοιχεί της της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ, επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο.

2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα θυμίζει την κλίμακα του ΦΑΠ. Θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%.

3. Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν προβλέπει το πρώτο κλιμάκιο με συντελεστή 0,15% να επιβληθεί στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ. Δηλαδή για ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 120 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο καταβάλλεται ειδικό τέλος ακινήτων 380 ευρώ.

Οι συντελεστές θα αποφασισθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα