Έτοιμος να συγκρουστεί ο Βενιζέλος

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση και την Έλλη Στάη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προέβη μάλιστα στην εκτίμηση ότι εφόσον αυτό συμβεί, η πρόταση θα στηριχθεί και από τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς και από κάποιους βουλευτές της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό λάθος» της τελευταίας

να μην συμφωνήσει. «Αν δεν ψηφιστεί, θα έχει καταγραφεί θρίαμβος της Χρυσής Αυγής και η Δημοκρατία θα έχει εμφανιστεί ασθενής», είπε, υποστηρίζοντας ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που τίθεται πλέον διεθνώς στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες για την Ελλάδα, δεν είναι η οικονομία, αλλά η Χρυσή Αυγή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ακόμα θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και τέλος στην αδράνεια της Βουλής. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πολλές φορές απορρίπτει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να τις επαναφέρει σε λίγο καιρό ως πρωτοβουλίες υπουργών της ΝΔ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Ως μεγάλο θέμα της χώρας παρουσίασε και την έκρηξη της ανεργίας, υποστηρίζοντας πως το μέγεθός της πια είναι τέτοιο που ακόμα και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης να πάει η χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς γενναία παρέμβαση του κράτους.

Δριμεία ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε σε πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα το εγκαταλείπουν, συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα τώρα πού αναφέρεται. «Το ΠΑΣΟΚ την έκανε πολιτική υπόσταση», είπε για την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, θυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, ενώ εκείνη στα 25 της χρόνια ήταν νομάρχης Καστοριάς. Όσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που χαρακτήρισε πάντως «φίλο» του, υποστήριξε ότι ενώ ομνύει το μνημόνιο δεν ψηφίζει τώρα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τα «θύματα» που θα το κάνουν, δείχνοντας στο ΠΑΣΟΚ και κατά περίσταση τη ΔΗΜΑΡ. Θύμισε μάλιστα ότι του είχε προτείνει να γίνει αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην Άννα Διαμαντοπούλου να συμμετάσχει στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ αποκάλυψε πως τους είχε ρωτήσει αν θα ήθελαν εκείνοι να είναι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ή υπουργοί Οικονομικών παίρνοντας τον «μουτζούρη» στα χέρια τους, χωρίς πάντως εκείνοι να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος όπως «εντίμως» έκανε ο Χρήστος Παπουτσής. «Ο καθένας θέλει να κάνει ηγετική εμφάνιση, γιατί να σηκώσουν το βάρος του Άκη και του Παπακωνσταντίνου;», αναρωτήθηκε, προαναγγέλλοντας όμως ότι στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη φέτος το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει με ένα μεγάλο πολιτικοεπιστημονικό συνέδριο για την Μεταπολίτευση, προκειμένου να αναδειχθεί η προσφορά του κόμματος όλες αυτές τις δεκαετίες, μέσα από την σύγκριση των συντάξεων για παράδειγμα τη δεκαετία του ʼ80 και σήμερα.

Τα πυρά του έστρεψε και κατά της Λούκας Κατσέλη που ενώ ήταν βασικός συντελεστής στην οικονομική πολιτική επί ΠΑΣΟΚ τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε στελέχη του κόμματός του παλιότερα που ενώ βρέθηκαν στην διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, τώρα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι αυτή θα συγκροτηθεί σε δύο φάσεις, υποστηρίζοντας πάντως πως ως τώρα η ΔΗΜΑΡ φέρθηκε αλαζονικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αρνούμενο να συμπορευτεί μαζί του τάχα επειδή δεν θέλει συζήτηση κορυφής. Δεν είναι όμως συζήτηση στη βάση η προσέγγιση του πρώην βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου και η ένταξη στη ΔΗΜΑΡ του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Θανάση Οικονόμου όμως, όπως άφησε να εννοηθεί… Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον απέκλεισε από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας ότι δεν ανήκει στην σοσιαλδημοκρατία, αλλά στη ριζοσπαστική αριστερά, συνομιλώντας ακόμα και στην Ευρώπη με κομουνιστογενείς δυνάμεις.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «αμέριμνη διαχείριση» στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα το χρέος του κόμματος να αγγίζει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εννοούσε εκείνον ή το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για ανήθικες διαρροές εις βάρος του, και επέμεινε πως τον προστάτευσε, υποστηρίζοντας πως αν θεωρεί ότι θίγεται από τις διαρροές θα πρέπει να προχωρήσει σε μηνύσεις. Υποστήριξε πάντως ότι «κακώς βγήκε η ανακοίνωση» εκ μέρους του προκατόχου του στην προεδρία του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού λίγο μετά την τελευταία συνάντησή τους, όπου συζήτησαν το θέμα των οικονομικών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να γίνουν και εθνικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές του χρόνου, ενώ για το θέμα της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δημόσιο φορέα ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας η Ελλάδα». Έθεσε πάντως ως προϋποθέσεις την θεσμική, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας λειτουργία της και ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε καμία παρέμβαση» στη δημόσια τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα