Έτοιμη η Αθήνα για την έξοδο στις αγορές

09:15 7/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Μαξίμου επιχειρεί να «αποδράσει» από το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση Μπαλτάκου και σημειολογικά εκδίδοντας ομόλογα θέλει να δώσει το σύνθημα για την «φυγή προς τα εμπρός» ή με άλλα λόγια την έξοδο από το Μνημόνιο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται σχολαστικά με το εγχείρημα της Αθήνας και όπως ανέφερε η ηλεκτρονική

έκδοση της εφημερίδας GUARDIAN «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως και από τη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα), επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα GUARDIAN- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει ο GUARDIAN, «η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα σημάνει και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην οποία έχει διέλθει η χώρα».

Με το βασικό σενάριο για την έξοδο στις αγορές να μιλά για έκδοση 5ετους ομολόγου και άντληση ποσού 2 δισ. ευρώ, η αμερικανική Τράπεζα Morgan Stanley, αποπειράθηκε να δώσει τις εκτιμήσεις της για τις πιθανές αποδόσεις: Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η προωθούμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν κρίνεται πρώιμη.

H Morgan Stanley προβλέπει πως η έκδοση ελληνικών ομολόγων θα πάει καλά και πιο συγκεκριμένα, αναμένει πως το επιτόκιο θα διαμορφωθεί:

- κοντά στο 5,3% στην έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου

- κοντά στο 4,2% στην έκδοση εντός 3ετούς ομολόγου

«Μια επιτυχημένη έκδοση θα συμβάλλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων», προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τέτοιες αποδόσεις φαντάζουν εξαιρετικά ελκυστικές για τους ξένους πόσο μάλλον όταν έχει παγιωθεί πλέον η άποψη ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη.

Έτσι, μετά από 4,5 χρόνια η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές και για το Μέγαρο Μαξίμου από πλευράς σημειολογίας είναι σίγουρα θετική εξέλιξη: Άλλωστε, οι αποδόσεις των ομολόγων από το ιστορικό υψηλό του 36,55% έχουν υποχωρήσει στο 6,03% στο ομόλογο λήξης 2024.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί πως η έξοδος στις αγορές –αν και δοκιμαστεί- υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται πως θα «στοιχίσει» στην Ελλάδα ετησιοποιημένο επιτόκιο στην περιοχή του 5% (αν εκδοθεί 5ετία), όταν η τρόικα μέσω των μνημονίων έχει χορηγήσει τα 245 δισ. ευρώ δάνεια με μέσω κόστος περίπου 2,2% με 3% μετά τις μειώσεις και αναπροσαρμογές που υπήρξαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα