Σε πέντε άξονες κινείται το ΠΑΣΟΚ

08:46 7/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Πρώτος άξονας η καταδίκη με απερίφραστο τρόπο των φαινομένων τύπου Μπαλτάκου και η ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Ήδη, από τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρότι διαχώρισε τα περί «ακροδεξιών θυλάκων» στη ΝΔ,

που καταγγέλλουν στελέχη του κόμματός του από την κυβέρνηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν τέτοιοι, προαναγγέλλοντας την αποπομπή τους στον βαθμό που διαφωνήσουν ή υπονομεύσουν την προγραμματική συμφωνία με την οποία πορεύεται η δικομματική κυβέρνηση.

Δεύτερος άξονας η επιχείρηση ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι επανειλημμένες προσκλήσεις επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, όπως διατυπώθηκαν και χθες, αλλά και οι εκκλήσεις για συμπόρευση τόσο με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, όσο και με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ή πρόσωπα του χώρου, αποτελούν τον πυρήνα των σκέψεων στην Χαριλάου Τρικούπη, που επιμένει να τάσσεται υπέρ της ανάγκης καθαρού προοδευτικού προσήμου, και πάντως δημοκρατικού και δικαιοκρατικού στην κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δηλώσεις στελεχών που παραπέμπουν στο διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές για συμπόρευση σύσσωμης της λεγόμενης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ό,τι δηλαδή δεν πέτυχε κατά τη συγκρότησή της η «Ελιά».

Τρίτος άξονας, η ανάδειξη των επιτυχιών της Ελλάδας στην Οικονομία, του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επικείμενης εξόδου της χώρας στις αγορές, έστω και αν πρόκειται για ομόλογα μόλις δύο δις ευρώ, όπως τα προσδιόρισε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος εξήγησε τα «κέρδη» της χώρας από μία τέτοια εξέλιξη, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν να ρίξουν τώρα εκεί το βάρος, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα που δεν πρέπει να πάνε χαμένα και επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην χώρα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου της από την κρίση.

Τέταρτος άξονας, η απόφαση που φέρεται να έχει ληφθεί από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο εσωκομματικό πεδίο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει επί της ουσίας χθες σε «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα, «στρογγυλεύοντας» τις δικές του δηλώσεις περί «εκκρεμοτήτων» του πρώην πρωθυπουργού με το ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για «πολιτικές εκκρεμότητες» τώρα. Υποστήριξε άλλωστε ότι «δεν θα ανοίξουν τα εσωκομματικά» στο ΠΑΣΟΚ γιατί «δεν υπάρχει αντικείμενο», εστιάζοντας στις κυβερνητικές και εθνικές επιλογές του κόμματος.

Η στάση του απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό και τα στελέχη που χαρακτηρίζονται ως «παπανδρεϊκά» στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και η μη αντίδραση σε δηλώσεις άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη χθες περί «τρέχουσας πολιτικής ευθύνης» του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα Μπαλτάκου και περί «πολιτικού προβλήματος μείζονος για την ίδια τη δημοκρατία», αποδίδεται στην ανάγκη το κόμμα να μείνει κατά το δυνατόν ενωμένο στον δρόμο προς τις κάλπες. Αυτός θα είναι και ο πέμπτος άξονας της στρατηγικής του κόμματος το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, αυτή θα πορευτεί προς τις εκλογές με ...εσωτερικό σύνθημα «ενότητα και συσπείρωση για την εκλογική μάχη». Αυτό θα διαμηνύσει μεταξύ πολλών άλλων και απόψε σε συνάντηση με τους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές της «Ελιάς» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στέλνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα