«Έρωτας» για ελληνικές μετοχές!

Θεαματική είναι η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο προσκήνιο καθώς η προοπτική ανάκαμψης της χώρας λειτουργεί ως μαγνήτης για ξένα αλλά και εγχώρια κεφάλαια. Από τα τέλη Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης έχει πραγματοποιήσει άλμα κατά 28,7% ενώ στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες με κέρδη άνω του 46%. Μάλιστα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αποκομίζει κέρδη κατά 56,6%.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφενός διότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στις τράπεζες αλλά και λόγω της προοπτικής πολύ μεγάλων κερδών εξαιτίας των warrants. Μεγάλες θέσεις σε εγχώριες τραπεζικές μετοχές και warrants έχει χτίσει ο κ. Πόλσον, που έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για το επιτυχημένο «επενδυτικό στοίχημα» ενάντια στην αγορά των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων το 2007. Το fund που ελέγχει ο Paulson & Co., έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν εξέλθει από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση. «Και οι δύο τράπεζες είναι πλέον πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες με καλή διοίκηση, και έτοιμες να ανακάμψουν», σημείωσε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του. Πέραν του fund του κ. Πόλσον σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν επενδύσει και άλλα επενδυτικά σχήματα όπως Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Μεταξύ των μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων συμπεριλαμβάνονται η Wellington Capital Group και η Fidelity.

Την εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας μετά την απόλυτη απαξίωση της προηγούμενης τριετίας διαπίστωσαν τα επιτελεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και των εμπορικών τραπεζών, που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια στις συνόδους του ΔΝΤ η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως παρίας και το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Grexit.

Όπως σημειώνουν η ζήτηση για ελληνικές μετοχές είναι πολύ μεγάλη. Πολλά χαρτοφυλάκια αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες καθώς η Ελλάδα θεωρείται ότι μπορεί να αποφέρει μεγάλες αποδόσεις, ανάλογες αυτών που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές, ενώ παράλληλα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ενός σκληρού, ισχυρού νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα