Έρευνα: Η τραγωδία της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα

Έρευνα καθηγητών των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Οξφόρδης με τον τίτλο «η τραγωδία της δημόσιας υγείας» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικός παράγοντας για την υποβάθμιση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού είναι η άνοδος της ανεργίας και η απώλεια της ασφάλισης για τους πολίτες.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι,

οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη εξαπλώνονται και η χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας διαρκώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές στον εν λόγω τομέα άγγιξαν το 20% το 2010-2011 και το 55% το 2011-2012.

Επίσης παρατηρείται 21% αύξηση στις αποβολές των εγκύων μεταξύ 2008 και 2011 και 43% στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ 2008 και 2010.

Επιπλέον οι περικοπές σε προγράμματα απεξάρτησης και διανομής συρίγγων και προφυλακτικών σε τοξικοεξαρτημένους συνδέονται με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Θερίζει το AIDS, επανεμφανίστηκε η ελονοσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα κρούσματα του ιού του AIDS το 2009 ήταν 15, για να φτάσουν τα 484 το 2012, ενώ τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο 2013.

Μάλιστα έχουν εντοπιστεί και κρούσματα ελονοσίας, η οποία επανεμφανίζεται στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται διαρκώς και η ανάγκη για υπηρεσίες υγείας αυξάνεται, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει χρεώσεις για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και μεγαλύτερο κόστος στα φάρμακα.

Η Ελλάδα, προσθέτουν, είναι η χώρα όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες περικοπές στη δημόσια υγεία απ” ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το μνημόνιο αφήνει στον τομέα της υγείας μόνο το 6% του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα είναι οι λιγότερες σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε. πριν από το 2004.

«Το ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Alexander Kentikelenis, εκ των συντακτών της έρευνας επισημαίνει ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία «το ελληνικό κοινωνικό κράτος απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες τη στιγμή που το χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ».

Προσθέτει δε, πως όλο και περισσότεροι Έλληνες χάνουν την προσβασιμότητα στη δημόσια υγεία εξαιτίας των περικοπών και της ανεργίας.

Ο κ. Kentikelenis υπογραμμίζει πως παρά το γεγονός ότι, το ελληνικό σύστημα υγείας είχε σοβαρές ανεπάρκειες πριν από την κρίση, η κλίμακα και η ταχύτητα των επιβαλλόμενων αλλαγών έχουν περιορίσει την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να απαντήσει στις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα