ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ» ΤΩΝ ΑΕΙ

Την ενόχλησή της για την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αφού όμως είχαν προηγηθεί  οι έντονες αντιδράσεις Λοβέρδου- Ραγκούση

για το επίμαχο θέμα.

Η χρονική στιγμή που δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση μαρτυρά τις πολύ έντονες εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι επιχειρείται να επιτευχθεί μια κάποιου είδους ομαλότητα κατά την αυριανή προσέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«H Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης». Αυτό είναι το πρώτο σημείο της ανακοίνωσης για να ακολουθήσει το εξής:

«Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Διευκρινίζει λοιπόν, ότι για λόγους συνοχής θα «ανεχτεί τη διαδικασία υπό τον όρο η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει σε 4 συνεδριάσεις.

Επίσης όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Αλλά διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Και προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου.

Τέλος δείχνει την ενόχλησή της με τις τοποθετήσεις των κ.κ. Λοβέρδου και Ραγκούση, οι οποίοι συστρατεύθηκαν με την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνεται ότι τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, εξασφάλισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, πιθανότατα εκφραζόμενο με «ψήφο κατά συνείδηση», μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αιτιολόγησε την επιδίωξη της κυβέρνησης να ακολουθηθούν ταχύτατες διαδικασίες επεξεργασίας και ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος κοινοβουλευτικός χρόνος των δύο μηνών και να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, καθαρισμού των σχολείων, κάλυψης των οικονομικών οφειλών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα