ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, φιλοξενεί τους φωτογράφους Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου και Φώτη Γ. Πλέγα, οι οποίοι παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Στάση: ΜΟΥΣΕΙΟ».

Της Χαράς Ιωάννου

Αν μένεις κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο μάλλον αποφεύγεις να βολτάρεις στην γύρω περιοχή, χρήστες και έμποροι είναι οι μόνιμοι θαμώνες. Ευτυχώς δυο φωτογράφοι μας δίνουν ένα κίνητρο να αγαπήσουμε ξανά μια παραμελημένη περιοχή που κατάληξε γκέτο.

Οι φωτογράφοι απευθύνθηκαν στους κατοίκους της γύρω από το Μουσείο περιοχής και τους ζήτησαν να φωτογραφηθούν

στους εκθεσιακούς χώρους του, καθώς και στον «Κήπο του Μουσείου».

Αφορμή για το εγχείρημα αποτέλεσε η φωτογραφική δουλειά του Theo Chalmers στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης, το 2009. Εδώ, στόχος των φωτογράφων ήταν να δώσουν στους κατοίκους της περιοχής τη δυνατότητα να εκφράσουν την προσωπική τους σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο δημιουργώντας μια εικόνα-αντανάκλαση του νέου, σημαντικού ρόλου, που μπορεί και θα πρέπει να παίξει το Μουσείο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας. Ενός ρόλου που υπαγορεύεται από τις αλλαγές και τις μετατοπίσεις στις κοινωνικές, γεωγραφικές και ιδεολογικές ισορροπίες και ανάγκες, που διαμορφώνουν τη σημερινή Αθήνα. Τριάντα δύο άτομα όλων των ηλικιών φωτογραφήθηκαν σε διαφορετικά σημεία, που συναποφασίστηκαν με τους φωτογράφους.

Στο φακό αποτυπώνονται οι διαφορετικές όψεις της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαχρονικά από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, ταυτόχρονα δε φωτίζονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όψεις της σχέσης εκτεθειμένων και «δραστών» με το Μουσείο.

Είσοδος ελεύθερη.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, 13:30-20:00, Τρίτη έως Κυριακή, 08:00-15:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

Keywords
Τυχαία Θέματα