ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Συλλήψεις στην Λιβύη, νέοι νεκροί στην Τυνησία και αμφιλεγόμενα μηνύματα από τον θρησκευτικό κόσμο κατακλύζουν τις τελευταίες ώρες τον Αραβικό κόσμο με επιθέσεις εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ λόγω της προβολής χλευαστικής ταινίας κατά του Προφήτη Μωάμεθ.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός περιλαμβάνει τέσσερεις νεκρούς διαδηλωτές

στην Τυνησία, δύο στο Σουδάν και έναν στον Λίβανο.

Στην Λιβύη οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι έχουν αναγνωρίσει 50 άτομα που ενεπλάκησαν στην επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη και ήδη τέσσερεις έχουν συλληφθεί. Ο πρόεδρος της λιβυκής εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ αλ Μαγκρίφ φωτογράφισε την Αλ Κάιντα ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις στο προξενείο των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε την δράση της «προγραμματισμένη».

Στην Τύνιδα σε αντίστοιχες συγκρούσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ τέσσερεις είναι οι νεκροί και πενήντα οι τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται 22 αστυνομικοί, ενώ 28 διαδηλωτές συνελήφθησαν και 70 οχήματα πυρπολήθηκαν. Ωστόσο, οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας σπάζοντας τον κλοιό των αστυνομικών.

Νωρίτερα, η Αλ-Κάιντα από την Αραβική χερσόνησο καλεί «Οποιος συναντά αμερικανούς πρεσβευτές ή απεσταλμένους, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των απογόνων (Λίβυων) του Ομάρ αλ-Μουχτάρ (φυσιογνωμία της λιβυκής αντίστασης απέναντι στους Ιταλούς αποικιοκράτες), οι οποίοι σκότωσαν τον Αμερικανό πρεσβευτή (στη Βεγγάζη)».

Έτσι, ο μέγας μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντούλ Αζίζ αλ Σεΐχ, έσπευσε να καταδικάσει  τις επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και διπλωματών, τις οποίες χαρακτήρισε «αντι-ισλαμικές». Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο ίδιος κάλεσε «τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να ποινικοποιήσουν τις προσβολές κατά των προφητών.

Καταδίκασε δε την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», η οποία προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις ανά την Μέση Ανατολή. Ο μέγας μουφτής χαρακτήρισε την ταινία ως άθλια και εγκληματική και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις με στόχο αθώους και διπλωμάτες «διαστρεβλώνουν την ισλαμική θρησκεία και δεν είναι αποδεκτές από τον Θεό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ, του κορυφαίου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, Άχμεντ αλ Τάγιεμπ κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να «ποινικοποιεί την προσβολή των μουσουλμανικών συμβόλων και των συμβόλων άλλων θρησκειών».

Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, έναν από τους πιο ένθερμους συμμάχους στον αραβικό κόσμο των ΗΠΑ και μια χώρα που ασκεί σημαντική επιρροή στους 1,6 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους παγκοσμίως.

Ωστόσο, στην Υεμένη, η απόφαση του Κοινοβουλίου ήταν ότι «δεν επιθυμεί την παρουσία αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας από ενδεχόμενες επιθέσεις διαδηλωτών».

Βέβαια, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα στείλει μια διμοιρία αμερικανών πεζοναυτών στη Σανάα για να προστατεύσουν την αμερ

Keywords
Τυχαία Θέματα