ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΝΤ

Η Αφρικανική Ένωση και η Σενεγάλη ξεκίνησαν σήμερα διαβουλεύσεις με στόχο να προχωρήσουν στη δίκη του πρώην προέδρου του Τσαντ Ισέν Αμπρέ, όπως ανακοίνωσε ο Σενεγαλέζος εκπρόσωπος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Είχε προηγηθεί εντολή από το ΔΠΔ προς τη Σενεγάλη είτε να δικάσει άμεσα είτε να εκδώσει τον Αμπρέ.

«Οι συζητήσεις μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης και Σενεγάλης με στόχο να παραπεμφθεί το συντομότερο δυνατόν σε δίκη ο Ισέν Αμπρέ ξεκίνησαν ήδη από σήμερα» είπε στους δημοσιογράφους ο Σέιχ Τιντιάν

Τιαμ, ο αντιπρόσωπος της Σενεγάλης στο ΔΠΔ.

Ο Ισέν Αμπρέ κατηγορείται για τη γενοκτονία που διέπραξε το καθεστώς του (1982-1990).

Ο Ισέν Αμπρέ ανατράπηκε από τον νυν πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι Ίντο το 1990 και έκτοτε ζει εξόριστος στο Ντακάρ. Σύμφωνα με μια επιτροπή έρευνας της χώρας του, το καθεστώς του ευθύνεται για 40.000 θανάτους. Τα θύματα ήταν κυρίως πολιτικοί αντίπαλοί του ή μέλη εθνικών μειονοτήτων.

Η Σενεγάλη είχε δεχτεί το 2006 να δικάσει τον Αμπρέ, κατόπιν αιτήματος της Αφρικανικής Ένωσης, όμως δεν προχώρησε ποτέ στον ορισμό της δίκης. Εκτιμώντας ότι η άρνηση του Ντακάρ να δικάσει τον Αμπρέ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας «παραβιάζει τη γενική υποχρέωση» για πάταξη των εγκλημάτων αυτών, το Βέλγιο προσέφυγε το 2009 στο ΔΠΔ ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τη Σενεγάλη είτε να δικάσει είτε να εκδόσει τον Αμπρέ σε άλλη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα