Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε την κατάργηση της τροπολογίας Jackson-Vanik, η οποία είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, αλλά η σύνδεση της με τον λεγόμενο Νόμο Magnitsky, δεν βρίσκει σύμφωνη τη Ρωσία. Είναι εντελώς απαράδεκτο μια χώρα να υπαγορεύει τη θέλησή της σε άλλη χώρα. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος των Αμερικάνων νομοθετών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev

σε συνέντευξη του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα.

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφους 365 υπέρ και 43 κατά, ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η τροπολογία Jackson-Vanik, που προβλέπει περιορισμούς στις συναλλαγές με τη Ρωσία και χρονολογείται από το 1974, αλλά ταυτόχρονα δέχεται, τον λεγόμενο «Νόμο Magnitsky», με τον οποίο επιβάλλονται νέοι κανόνες, που στόχο έχουν την τιμωρία Ρώσων αξιωματούχων που έχουν καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο και ο Πρόεδρος Barack Obama θα το υπογράψει, παρά την αντίθεση του για σύνδεση του «Νόμου Magnitsky» με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ο «Νόμος Magnitsky» υποχρεώνει σε λογοδοσία, μη έκδοση βίζας, ως και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων που έχουν συμμετάσχει σε βασανιστήρια ή θανάτωση κρατουμένων, όπως στη περίπτωση του 37χρονου δικηγόρου Sergei Magnitsky σε φυλακή της Μόσχας πριν από τρία χρόνια, ή έχουν υποπέσει σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Από τον Ιούλιο του 2011, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αρνηθεί τη θεώρηση βίζας σε αρκετές δεκάδες Ρώσους αξιωματούχους, που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση Magnitsky. Σε απάντηση, η Ρωσία αρνήθηκε τη θεώρηση βίζας σε αντίστοιχο αριθμό αμερικανών αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα