Ενδοκυβερνητική διαμάχη, λόγω διαφωνίας στους χειρισμούς για τη Χρυσή Αυγή

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους τόνους κατά της ΝΔ με αφορμή την «εξομοίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους φασίστες», από στελέχη της, αλλά και την αρνητική απάντηση μέσω ‘κύκλων’ του υπουργείου Δικαιοσύνης στο αίτημα για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Την ίδια ώρα όμως, δεν σταματά να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ

και να αυτοπροβάλλεται ως η δύναμη εκείνη που εξ αρχής αλλά και τώρα προΐσταται της προσπάθειας απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και αντίδρασης στις πρακτικές της.

Θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο παρελθόν για το θέμα, η Χαριλάου Τρικούπη, επιμένει στην συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ως προϋπόθεση για την μαζική ενεργοποίηση των δημοκρατικών πολιτών και το κοινό μέτωπο περιφρούρησης της δημοκρατικής ομαλότητας. Αυτή πάντως δεν έχει επιτευχθεί, με την Χαριλάου Τρικούπη να σημειώνει ως αρνητικές εξελίξεις αφενός την άρνηση των γραμματέων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να δεχθούν τη συνάντηση που πρότεινε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδουλάκης, αφετέρου την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να συνυπογράψουν σχετική πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Επιμένοντας στη γραμμή συνεργασίας όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου απέναντι στον φασισμό και τον νεοναζισμό, το ΠΑΣΟΚ λέει ‘ναι’ στη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, τη συζήτηση του θέματος σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ενώ ζητά κάθε ενέργεια αντίδρασης της κοινωνίας στον φασισμό να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας, στηρίζει κάθε κίνηση των αρμόδιων αρχών που συμβάλει στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, εμμένει στην ανάγκη απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να δοθεί τέλος στους ‘τραμπουκισμούς και τις χυδαίες ύβρεις και τις προκλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής’ και σε αυτό το πλαίσιο καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από υποκρισίες και λογικές μικροκομματικού οφέλους…

«Καλούμε και τα άλλα κόμματα να τολμήσουν», λένε επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας στην πραγματικότητα διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η συνεργασία των κομμάτων και η ενότητα του λαού είναι επιβεβλημένη, να επιχειρείται από διάφορες πλευρές η δημιουργία ενός κλίματος άγονης σύγκρουσης», λένε, βάζοντας στο στόχαστρο τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσουν.

«Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη του συνταγματικού τόξου και δεν μπορεί – από στελέχη της Ν.Δ. – να εξομοιώνεται με τους φασίστες», λένε, «όπως και δεν μπορεί το αίτημα του Προέδρου του για συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να απαντάται αρνητικά μέσω “κύκλων” του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα πάντως, επιτίθενται και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πολλές ενέργειές του καλλιεργούν την ένταση και την οξύτητα στη λογική του «αυτοί ή εμείς», κάτι που υποστηρίζουν ότι δημιουργεί μίσος και διχαστικές κινήσεις. «Όποιος καλλιεργεί την ρητορική του διχασμού θα το βρει μπροστά του», λένε, χαρακτηρίζοντας «επίπλαστο ψευτοδίλημμα» αυτό του «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» και κάνοντας λόγο για «bra de fer ανευθυνότητας και υποκρισίας» που δεν συμβάλλει στο στόχο της διαφύλαξης της Δημοκρατικής Ομαλότητας, άσχετα αν όλοι τον διακηρύσσουν «στα λόγια», όπως λένε.

Keywords
Τυχαία Θέματα