Κλείνουν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

20:51 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανέστειλαν τη λειτουργία τους ΕΚΠΑ και ΕΜΠ με αιχμή τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων

Την αναστολή κάθε ακαδημαϊκής τους λειτουργίας ανακοίνωσαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μετά από σχετικές αποφάσεις των συγκλήτων τους, δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, με αιχμή το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα

στην απόφαση της η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών» προσθέτοντας ότι «η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή».

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, τα αρμόδια Υπουργεία «με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ανακοινώνει επίσης την απόφασή της για προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Προσθέτει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών «εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του». Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή, όπως αναφέρουν, να ανασταλούν τα επώδυνα μέτρα σε βάρος του ΕΚΠΑ.

Αντίστοιχη είναι και η απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι την Τετάρτη. Επίσης με αιχμή την διαθεσιμότητα των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων ενέκρινε την προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων σε σχέση με τις διοικητικές αποφάσεις, με τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αναστολής εκτελέσεως της απόφασης που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Το ΕΜΠ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιδιώξει συντονισμό των νομικών του ενεργειών με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα