ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ και χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας του έχει μετατραπεί ένας στους δύο εμπόρους, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα και υπογραμμίζει ότι το ελάχιστο μετρήσιμο «κόστος ανεργίας» του εμπορίου φτάνει στο ποσό των 907.782.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στα στοιχεία υπό Ινστιτούτου Έρευνας της συνομοσπονδίας οι απώλειες των

ασφαλιστικών ταμείων με βάση το νέο κατώτατο μισθό ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα ανεργίας από την απώλεια θέσεων εργασίας, από την αρχή του 2012, στον κλάδο του εμπορίου υπολογίζονται σε 46.522. Άρα το κόστος από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είναι κατ’ ελάχιστο 201.000.000 ευρώ.

Κατά συνέπεια η ΕΣΕΕ προσδιορίζει το ελάχιστο μετρήσιμο «κόστος ανεργίας» του εμπορίου στο ποσό των 907.782.000 ευρώ. Από τα 4 δισ. ευρώ, λοιπόν, του συνολικού κόστους της ανεργίας, σχεδόν το 1 δισ. ευρώ ετησίως, αφορά στο εμπόριο, επιβεβαιώνοντας έτσι το ποσοστό 25% της συμμετοχής του κλάδου του εμπορίου στην απασχόληση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΣΕΕ το ελάχιστο ετήσιο κόστος για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 3,95 δισ. ευρώ. Τα 3,14 δισ. ευρώ είναι η εκτίμηση της ελάχιστης απώλειας των ασφαλιστικών ταμείων που οφείλεται στην οικονομική κρίση, συν τα 0,809 δισ. ευρώ από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ισούνται με τα 3,95 δισ. ευρώ του ετήσιου ελάχιστου κόστους ανεργίας.

Σημειώνεται δε, πως ο υπολογισμός αυτού του κόστους έχει βασιστεί στο νέο χαμηλότερο κατά 22% κατώτατο μισθό καθώς και στο χαμηλότερο επίδομα ανεργίας, χωρίς να προσμετράται το κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος της ανεργίας, αλλά ούτε τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται στην αγορά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.

Αντίστοιχα, το ελάχιστο κόστος της ανεργίας για το εμπόριο υπολογίζεται από την απώλεια εισφορών στον ΟΑΕΕ και το ποσό καταβολής των επιδομάτων ανεργίας σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους και πρώην εργοδότες. Οι απώλειες των εισφορών από τις 68.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει ετησίως ανέρχεται σε 706.782.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται λόγω του ρυθμού αύξησης των λουκέτων και φυσικά δεν περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των εμπόρων που έχουν κλείσει τα καταστήματα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα