Ελληνικός κινηματογράφος: ‘Ενα αληθινό success story

Στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάστηκε η νέα σοδειά, η οποία ήταν όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά εντυπωσιακή, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Που οφείλεται όμως αυτό το αληθινό success story;
«Η νέα

γενιά των ελλήνων σκηνοθετών είναι καλύτερη. Είναι πιο μορφωμένη, πιο σπουδαγμένη, έχει πιο ανοικτά μάτια. Η επιτυχία οφείλεται στο ότι η κρίση κάνει δυστυχώς τους καλλιτέχνες πιο ευαίσθητους πάνω στα κοινωνικά προβλήματα, στο να αποτυπώνουν την κοινωνική πραγματικότητα. Τρίτον, όλη αυτή η άνθηση καλλιεργήθηκε σωστά τα τελευταία χρόνια και τώρα αποδίδει καρπούς» επισημαίνει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου, «Νύχτες Πρεμιέρας».
To «September» της Πένυς Παναγιωτοπούλου, που παίζεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο στο Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.
Η φεστιβαλική πορεία της ταινίας συνεχίστηκε με επιτυχία στο Τορόντο, το Αμβούργο και το Ρέικιαβικ και έπονται αρκετά ακόμη διεθνή κινηματογραφικά ραντεβού.
Πρωταγωνίστρια στην ταινία είναι η Άννα, η οποία δουλεύει σ’ ένα ΙΚΕΑ και ζει με το σκύλο της σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Όταν εκείνος πεθαίνει, ζητά να τον θάψει στον κήπο της οικογένειας που μένει στην απέναντι μονοκατοικία. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και τη ζωή που ζουν. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας.
Ρωτήσαμε τη δημιουργό τι έχει αλλάξει πλέον για τους έλληνες σκηνοθέτες και γιατί έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών ταινιών που γυρίζονται.
«Το μέσο είναι πλέον πολύ πιο προσιτό. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις ταινίες. Να τις κατασκευάσεις. Υπάρχει μια διεύρυνση πλέον των διεθνών συμπαραγωγών. Τώρα, οι ξένοι μας εμπιστεύονται πλέον πολύ πιο εύκολα και μπαίνουν σε συμπαραγωγές, σε σχέση με ότι ίσχυε στο παρελθόν. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να στηθεί πάντα ένα σινεμά με τόσο πολλές, φτηνές ταινίες. Μπορεί τώρα να είμαστε μόδα και αυτό να γίνεται και λίγο ερήμην του κράτους ή των ιδιωτών. Νομίζω όμως ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο σχεδιασμένη στήριξη» τονίζει η Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα