ΕΛΙ ΚΟΕΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για ανάπτυξη και την επιμήκυνση στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ελί Κοέν υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια διετή επιμήκυνση «για να επιτύχει την εξισορρόπηση

των δημοσίων οικονομικών και ταυτόχρονα να θέσει σε εφαρμογή την πτυχή της ανάπτυξης την οποία της έχει υποσχεθεί η ΕΕ και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτό θα της αφαιρέσει «την πρόσβαση στις αγορές και πρέπει να κάνει μια βίαιη προσαρμογή του εμπορικού της ισοζυγίου και των δημοσιονομικών της», προβλέπει ο Ελί Κοέν. Αναφερόμενος στον ρόλο των επιτηρητών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να δείξει την ικανότητά της να κάνει τις εξαγγελθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Δεν παραγνωρίζει, βέβαια, ότι την κρίση την πληρώνει σύνολο του πληθυσμού και υπογραμμίζει ότι «οι απώλειες για τους φτωχούς είναι μεγαλύτερες, όσο το προστατευτικό και αναδιανεμητικό κράτος αποδυναμώνεται».

Αξιολογεί ως ιδιαιτέρως ωφέλιμη την περίοδο, που η Ελλάδα εισήχθη στην ζώνη του ευρώ, γιατί όπως επισημαίνει, η χώρα μας είχε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και σημαντικές μεταφορές κεφαλαίων στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «Ηταν οι ιδανικές συνθήκες για την Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά και να θωρακιστεί», αλλά κατηγορεί τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις ότι «μη κάνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των αγορών».

Αναφορικά δε τα ευρωομόλογα εκτιμά ότι «δεν θα δουν το φως της ημέρας, αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις 4 Ενώσεις και δεν ρυθμιστεί το θέμα των χρεών» και συσχέτισε την υπόθεση με την Τραπεζική Ένωση.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Γερμανίας, ο ίδιος κρίνει ότι «θα ασκήσει όλο της το βάρος», αλλά κρίνει ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, στο οποίο θα μπει το δίλλημα «Ή επαναβιομηχανοποίηση του Νότου ή ένωση όλων των μεταβιβάσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα