Έκθεση – χαστούκι στην Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

13:52 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Για ρατσιστική βία και απαράδεκτη μεταχείριση μεταναστών κατηγορείται η Ελλάδα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) στην ετήσια του έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, στη Νέα Υόρκη.

Θεωρώντας την εκλογή της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στη Βουλή ως

απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οργάνωση τονίζει ότι «η ξενοφοβική βία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις για την ανάμειξη μελών της Χρυσής Αυγής».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά τόσο για την καταδίκη της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων (CAT) και στηλιτεύεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο και σύμφωνα με τον οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει μετανάστες με την «ασαφή αιτιολογία του κινδύνου για τη δημόσια υγεία».

Η οργάνωση επιρρίπτει σαφέστατες ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή «συνέχισε την σκληρή προσέγγιση της προκατόχου της όσον αφορά τον έλεγχο της μετανάστευσης». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, φέρνει τον φράχτη μήκους 12,5 χλμ που χτίστηκε στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, και τις επιχειρήσεις-σκούπα Ξένιος Ζευς που – τόσο διαφημίζονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια – οδήγησαν «στην κράτηση περισσότερων από 50.000 φερόμενων ως μεταναστών χωρίς έγγραφα οι οποίοι συνελήφθησαν μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής τους ενώ περισσότεροι από 3.700 κρατήθηκαν».

Η έκθεση αναφέρεται και στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα 5 νέα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, τις οποίες χαρακτηρίζει «προβληματικές» Από την σκληρή κριτική δεν ξεφεύγει ούτε η δημοσιοποίηση, τον περασμένο Μάιο, από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων Ιερόδουλων, κατηγορούμενων ότι, ενώ ήταν φορείς του Aids, δεν έπαιρναν τις απαραίτητες προφυλάξεις με τους πελάτες τους.

Για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην έκθεση της Human Rights Watch αφορούν κυρίως Ρομά (Γαλλία), πρόσφυγες (Γερμανία και Ιταλία), διακρίσεις εις βάρος κοινωνικών ομάδων (Ουγγαρία), εκλογή ακροδεξιού κόμματος (Ολλανδία) και αστυνομική βία (Ισπανία).

Keywords
Τυχαία Θέματα