Εκπρόσωποι των διαδηλωτών βλέπουν τον Ερντογάν

Χθες ο Ερντογάν επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη δύναμης αφού η δήλωσή του «καμία ανοχή στους διαδηλωτές» έπρεπε να εφαρμοσθεί. Ωστόσο πολλοί από τους διαδηλωτές ανασυντάσσονται στο παρακείμενο πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν, με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, τον Ερντογάν για απολυταρχισμό και για προσπάθεια επιβολής ισλαμικών αξιών ασύμβατων

με το κοσμικό κράτος που θέλει να είναι η Τουρκία. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επεισόδια να μην παραμείνουν ένα τοπικό γεγονός αλλά να επεκταθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντήσει αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κάτι που ωστόσο δεν θα γίνει. Έτσι σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μια ηθοποιός, ένας τραγουδιστής και ένας συγγραφέας, ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ των δύο μερών.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων, στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού, περίπου 5,000 διαδηλωτές έχουν νοσηλευθεί για κάποιου είδους τραυματισμό, και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι 600 μέλη της έχουν και αυτά τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος της Τουρκίας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη βία μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών και καλούν την κυβέρνηση και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να ξεκινήσουν το διάλογο.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζεται καλύτερα με την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και με ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καϊτλίν Χάιντεν.

Αντίστοιχα σε αντίστοιχο μήνυμα προέβη χθες και ο ΟΗΕ, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Ερντογάν στέλνει το λάθος μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στο εξωτερικό και εξέφρασε την ελπίδα να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν σε έναν ειρηνικό και επικοδομοιτικό διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα