STOP της πολεοδομίας στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές

Το έγγραφο της πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη προς το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας αναφέρει:

« Θέμα: Διακοπή οικοδομικών εργασιών

Παρακαλούμε σύμφωνα με την παρ 5α του άρθρου 4 του Ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός” [ΦΕΚ 79Α/2012] να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία στη θέση “Σκουριές” της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης.

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η νομιμότητα των διαπιστωθέντων εργασιών και κατασκευών

από τους συναρμόδιους φορείς (σε περίπτωση αποκλειστικής τους αρμοδιότητας για την αδειοδότηση) θα συνταχθεί διερευνητικό ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ, Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, ενώ έως τότε θα τηρηθεί η διακοπή των εργασιών για την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων – αυθαίρετων κατασκευών με περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Εφόσον δεν αποδειχθεί η νομιμότητα των εκτελούμενων εργασιών-κατασκευών θα συνταχθεί έκθεση αυτοψίας, υπολογισμός αξίας και επιβολή προστίμων των αυθαίρετων κατασκευών.

Η συνέχιση θα επιτραπεί μόνο με νεότερο σήμα μας ανεξάρτητα αν σας παρουσιαστεί οποιαδήποτε αδειοδότηση».

Εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», δήλωσε σχετικά με το θέμα: «πρόκειται για μια απόφαση της Πολεοδομίας την οποία σεβόμαστε αλλά δε συμφωνούμε», σημειώνοντας ότι θα αναζητηθεί άμεσα λύση δια της νομικής οδού.

Ο Χρήστος Πάχτας, δήμαρχος Αριστοτέλη, εξέφρασε την αντίθεση του με την ενέργεια της πολεοδομίας, σημειώνοντας ότι «έπρεπε πρώτα να ζητήσει την πληροφόρηση από το ΥΠΕΚΑ και μετά να προχωρήσει στη διακοπή των εργασιών. Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας έχει τη δυνατότητα να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο καθώς η υπηρεσία του είναι αυτόνομη», σημείωσε. Εκτίμησε δε, ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίζουν και πάλι οι εργασίες ύστερα από την αυτοψία που θα κάνουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα