Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον Οργανισμό και 1.200 γιατροί από τα νοσοκομεία.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο

συμβεβλημένοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια).

Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της Υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις, εκτιμά η έκθεση.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)».

Σε διάλογο καλεί τους γιατρούς ο Γεωργιάδης

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 19 Δεκεμβρίου, να σταματήσουν την απεργία και να ξεκινήσει διάλογος.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάσκεψη «Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας: Βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών», ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα