ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΕΡΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

08:40 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματός του. Παράλληλα, χθες, παρουσίασε μέσω συνέντευξής του 7 μέτρα σταδιακής απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά θέματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ

και ο Φώτης Κουβέλης θέτει ως απώτατο σκοπό την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το ταξίδι και οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες είναι, όπως παραδέχονται στελέχη του κόμματος, μία προσπάθεια να δείξει η Αγίου Κωνσταντίνου ότι διαθέτει επίσης συνομιλητές στην Ευρώπη.

Έτσι, ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να συναντηθεί με τον Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, ενώ το απόγευμα θα δει τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Αύριο, ο Φώτης Κουβέλης θα έχει τρεις διαδοχικές συναντήσεις, με τον επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάσλο Άντορ, την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κατρίν Τραουτμάν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στη ΔΗΜΑΡ ήδη τονίζουν τη σημασία των συναντήσεων Κουβέλη με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, διαμαρτυρόμενος για τον χαρακτηρισμό «Ολαντρέ-ου» προς τον Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγμάτευση

Παράλληλα, με την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα, ο Φώτης Κουβέλης επιχειρεί να δείξει ότι και η ΔΗΜΑΡ διαθέτει συνομιλητές στην Ευρώπη και μπορεί να συμβάλει σε διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Εξάλλου, χθες, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε 7 προτάσεις για την σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Εξάλλου, μία από τις προτάσεις αυτές, η ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, θα είναι και ένα βασικό θέμα συζήτησης που σκοπεύει να θέσει, κατά πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης στους συνομιλητές του.

Ο 7λογος Κουβέλη

Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε χθες ο Φώτης Κουβέλης, οι 7 προτάσεις-μέτρα που οδηγούν σταδιακά σε έξοδο από το Μνημόνιο είναι τα εξής:

Πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες προβλέπονται για τον Ιούνιο, η κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων..Το μέτρο για το πάγωμα είναι αποτέλεσμα της βασικής αναδιαπραγμάτευσης, για επιμήκυνση έως το τέλος του 2017 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι τα 14 δις που απαιτεί η τρόικα για φέτος, γίνονται 3,5 δις. Αυτά τα ποσά μπορούν φέτος να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, το οριστικό τέλος στο πάρτι των προμηθευτών φαρμάκων και αναλώσιμων και από το νοικοκύρεμα στη Δημόσια Διοίκηση.

Μη συνυπολογισμός των Δημοσίων Επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα. Κόβοντας αυτές τις δαπάνες,

Keywords
Τυχαία Θέματα