ΕΕ: Πιέσεις σε κράτη-μέλη για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε αύξηση, αλλά συλλαμβάνουμε όλο και λιγότερο τους δράστες αυτής της σύγχρονης σκλαβιάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ υιοθέτησε νομοθεσία το 2011 με την οποία καθίστανται αξιόποινα κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα δικαστικά συστήματα στην Ευρώπη τα εγκλήματα που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Ωστόσο «μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία έως της διορία της 6ης Απριλίου 2013, που τους είχε δοθεί να το κάνουν:

η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Φινλανδία», σημείωσε η Επίτροπος.

“Τέσσερις άλλες το κάνουν τώρα —Βρετανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Σλοβενία—, αλλά αυτό δεν αρκεί”, σημείωσε. Όλες οι άλλες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία «έχουν ήδη καθυστερήσει κατά δύο μήνες», προειδοποίησε.

Η Μάλμστρεμ έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι «δεν θα διαστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει».

Περισσότεροι από 23.600 άνθρωποι, εκ των οποίων το 68% είναι γυναίκες και το 15% παιδιά, έπεσαν θύματα ή φέρεται ότι έπεσαν θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη μεταξύ του 2008 και του 2010, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που διακινούνται παράνομα, δηλαδή ποσοστό 62%, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ το 25% θύμα καταναγκαστικής εργασίας. Μια πλειοψηφία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων (61%) προέρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα