Εμπρός γκρεμός και πίσω ρεπουμπλικάνοι

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη και ενώ εκπνέει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει σαφής λύση στον ορίζοντα. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 14:25 τοπική ώρα της Τετάρτης (18:25 GMT).

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από

τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους. Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε κίνδυνο το δολάριο

Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια ζώνη εξίσου πρωτοφανή όσο και επικίνδυνη: το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του. Σε μια ημερομηνία η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους. Ένα τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς και την τύχη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες υπολειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία χωρίς αποδοχές, με αποτέλεσμα να παραλύουν σταδιακά ολόκληρα κομμάτια της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Το Tea Party δεν κάνει πίσω

Χθες το βράδυ, στο τέλος μιας χαώδους ημέρας που έκανε φανερές τις βαθιές κομματικές διαιρέσεις στην Ουάσινγκτον, οι ρεπουμπλικάνοι που κυριαρχούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους ώστε να τερματισθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η ψηφοφορία αυτή δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.

Μια συμφωνία στο παρά πέντε;

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία συνεχίζουν την διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παραταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν. Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συγκλίσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει.

Για ένα προσωρινό νομοσχέδιο

Ένας αξιωματούχος της Γερουσίας ανέφερε ότι βρίσκεται στα σκαριά μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα αφορά τις διατάξεις που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση στη Γερουσία και οι οποίες οδήγησαν σε νέα αποτυχία τις συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι συνομιλίες σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου. Οι διατάξεις αφορούν ένα προσωρινό νομοσχέδιο για το όριο των δημοσίων δαπανών που θα ισχύσει έως τις 15 Ιανουαρίου.

Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα