ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Εντονότατη κριτική δέχθηκε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι από την αντιπολίτευση, λόγω της «αποτυχίας» να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Πολιτικοί που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό του κρατιδίου να εξηγήσει γιατί απέτυχε να κάνει έστω ένα βήμα προόδου «απέναντι στο ελληνικό μπλοκάρισμα», όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε. Σε συνέντευξή του για το πρακτορείο

ΜΙΑ των Σκοπίων ο Γκρούεφσκι επιτίθεται στον Βορειοατλαντικό Οργανισμό λέγοντας ότι χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι « ερμηνεύει κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο», όταν πρόκειται για κράτος που ζητεί να γίνει νέο μέλος.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε λίγες μόνον ώρες πριν από το επίσημο κλείσιμο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο όπου, όπως αναμενόταν, τα Σκόπια δεν κατόριωσαν να πάρουν πρόσκληση για ένταξη στον Οργανισμό, λόγω της θέσεώς τους πάνω στο ζήτημα του ονόματος της χώρας και της διένεξης με την Ελλάδα.

«Ο Γκρουέφσκι πήγε αντίθετα με τα συμφέροντα των πολιτών και με τα λεγόμενά του έθεσε τη χώρα σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφσκι, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών. Το κόμμα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου μετά «την αποτυχία της ΠΓΔΜ» στο Σικάγο και ζητούν να είναι παρόντες ο πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ και να εξηγήσουν πως θεωρούν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν από εδώ και πέρα.

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε για μία εισέτι φορά ότι η ΠΓΔΜ θα προσκληθεί μόλις δώσει ένα τέλος στο ζήτημα του ονόματος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γκρουέφσκι για την αποτυχία, διότι έγιναν πολλά στον τομέα του lobbying, μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα